Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Английският камерен оркестър с патрон крал Чарлз III идва в София (ВИДЕО)

27 април 2023, 16:01 часа • 1920 прочитания

София ще бъде домакин на Английския камерен оркестър (English Chamber Orchestra), чийто патрон от 1997 г. е крал Чарлз III. Концертът ще се проведе на 13 юли пред храм-паметника "Александър Невски". Това съобщиха на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова, Мирослав Боршош – заместник-кмет, посланикът на Великобритания у нас д-р Робърт Джон Диксън и Джеймс Ръдърфорд – мениджър на English Chamber Orchestra. Водещ на събитието бе Георги Тошев

"Представянето на класическа музика и на артисти от такава величина в София стана вече традиция. Това беше моя идея от преди три години. След концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго, миналата година бе концертът на оркестъра на Шонбрун. Сега имаме удоволствието тази година при нас да бъде един от най-известните, най-харесвани световни оркестри – камерният кралски оркестър", каза Йорданка Фандъкова. Тя благодари на всички, допринесли София да бъде домакин на този концерт под открито небе пред знаково място – храм-паметник "Св. Александър Невски". Фандъкова заяви, че до датата на концерта ремонтът пред катедралния храм ще бъде приключил.

Снимка: БГНЕС

Мирослав Боршош допълни, че подобни форуми са свързани с много голяма организация. "Трета година го правим и го надграждаме. Това е част от културната политика на града. Този тип събития ни поставят на картата на артистична Европа. Подобни събития се наблюдават в стрийминг платформите от още хиляди хора по цял свят, т.е. хиляди хора ще видят едно от най-красивите места в града ни с ярко артистично изпълнение", каза Мирослав Боршош.

Д-р Робърт Джон Диксън каза, че се чувства щастлив от това, че присъства на обявяването на новината за гостуването на English Chamber Orchestra. "За посолството е голяма чест да бъде домакин на кралския оркестър. Според мен това е дългоочаквана и много добра новина за любителите на класическа музика. Това е един от най-обичаните оркестри и да са тук в София ще бъде голяма привилегия", добави той.

Снимка: БГНЕС

"Според мен е привилегия да имаме възможността оркестърът да има такава знакова локация. България е популярна туристическа дестинация. Възможността да се присъства на концерт пред катедралата "Александър Невски" е нещо изключително. Също така, това е и знакова година заради коронацията на крал Чарлз III, който е патрон на оркестъра, и това ще бъде знаков акцент. За нас това събитие е и част от британското културно лято, заедно с честването на "Евровизия", чийто домакин ще бъде Ливърпул тази година. Така че много искам да ви благодаря за това събитие", каза посланикът.

"За нас е изключителна чест да имаме концерт на такова място - пред катедралата. Това ще бъде най-вълнуващата локация след пандемията", каза Джеймс Ръдърфорд. Допълни, че оркестърът им е свирил на много различни локации по света. "Както вероятно знаете, нашият оркестър е английският оркестър, пътувал най-много по света. Най-интересната такава локация са круизните кораби, което е и предизвикателство заради люшкането", допълни той.

ОЩЕ: С над 100 прояви и над 400 участници ще бъде тазгодишното издание на "Софийски музикални седмици"

В програмата за концерта в София ще има и млади български таланти, които ще изпълнят специално разработени български народни песни под акомпанимента на English Chamber Orchestra – като реверанс към българската публика. Основно място ще имат произведенията на Моцарт, Хендел, Бах, Елгар. "Ще изпълним две български произведения и си сътрудничим с младата българска солистка Мина", каза мениджърът на оркестъра.

Публиката ще чуе на живо концерт-майстора Джон Милс, лидер на Лондонския симфоничен оркестър. Той работи с Кралския филхармоничен оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, Концертния оркестър на Би Би Си.

"English Chamber Orchestra е работил и по саундтраци на големи холивудски филмови продукции. Голяма част от знаковите записи на оркестъра са през 70-те и 80-те години, което реално създаде репутацията на оркестъра до днес", каза Ръдърфорд. Той е ръководил оркестри, работещи за едни от най-скъпите филмови продукции като "Красавицата и Звяра", "Джурасик парк", "Батман", "Тор: Любов и братя".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес