Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4000 работници, 60 000 продадени билета, 80 тира: Концертът на Ед Шийрън и ефектът му за икономиката

22 август 2024, 10:11 часа • 6207 прочитания

Концертът на Ед Шийрън на 31 август на Национален стадион "Васил Левски" ще бъде най-голямото събитие в концертния живот на България. Това става ясно от думите на Стефан Еленков - изпълнителен директор на организаторите от Fest Team. За БНТ той сподели: "Всъщност това ще бъде най-голямото събитие, откакто има концертен живот в България, като се има предвид цялата продукция, която идва, броят хора, които ще бъдат настанени на стадиона."

Още: Концертът на Ед Шийрън в София на 31 август: Най-важното, което трябва да знаете

Мащабът на първото гостуване на Ед Шийрън в България наистина е впечатляващ. 4000 работници строят сцената за концерта на британската суперзвезда, 60 хиляди билета са продадени. Сцената му ще е 360-градусова, а 80 тира вече разтоварват техниката. Приходите за икономиката ни ще са в размер на милиони левове.

Със сигурност подобни големи концерти са важен знак за целия свят и повече звезди ще се осмелят да зарадват феновете си тук. Но кой все пак е най-големият концерт, който се е случвал досега в България?

Преди 34 години Лепа Брена кацна с вертолета на Тодор Живков за мегаконцерта си на Националния стадион. За броя зрители на стадиона през далечната 1990 година и до днес се носят легенди - между 80 000 и 120 000 души. 19 години след това друга кралица, но този път на поп музиката - Мадона, събра 55 000 души. В топ 3 на най-посещаваните събития влизат още концертът на Слави Трифонов през 2015 година и този на AC/DC през 2010 г., като и за двете събития зрителите са били между 60 и 70 000.

"Така че на този етап заради това, че сцената е поставена в средата на стадиона и се използват реално всички сектори за публиката, плюс тези на терен около сцената, правят този концерт най-големия", допълва Стефан Еленков пред БНТ за предстоящото шоу на Ед Шийрън.

Каква е икономическата полза

Според икономисти това значи милиони приходи за местната икономика като краткосрочна полза и положителен имидж като дългосрочна. "Трябва да разграничим събитие за 5-10 000 души, които обикновено са от града, решили да посетят една конкретна локация, и събитие за 50-60 000 души и нагоре, което автоматично значи, че има и туристически поток, включително чужденци, хора от други градове, които са пристигнали. Посещения на града, нощувки, краткосрочно настаняване, по-голямо потребление в самия град", коментира пред БНТ Петър Ганев от Институт за пазарна икономика. 

"Имахме едно изследване навремето покрай Spirit of Burgas и Пловдив - Европейска столица на културата, когато бяха изчислени сумите, които общините инвестират в такива проекти, че всеки един инвестиран лев се връща по десет след това в общината", заявява Стефан Еленков. 

"Но по-големият ефект е имиджът, който една локация придобива за това, че е на световната карта, когато идва голям изпълнител", добавя Петър Ганев. Той също има билет за 31 август.

Още: Михаела Филева е българският съпорт на концерта на Ед Шийрън

Но възможно ли е София да стане регуларен домакин на концерти от такъв грандиозен мащаб? "Догодина очакваме четири такива групи да дойдат в България, надявам се всичко да мине както трябва. За съжаление, София не е от градовете, които обичат да инвестират в културно съдържание от такъв голям мащаб. На този етап не виждам причина София да стане като Букурещ (Ед Шийрън ще изнесе там концерт на 30 август, но като цяло столицата на Румъния е доста напред откъм големи концерти прояви, бел.ред.), защото управлението на града не инвестира в такъв културен продукт, да се развива по този начин. Всичко засега се прави само с нашите собствени усилия на наш собствен гръб", каза още Стефан Еленков.

Още: Лени Кравиц в Бургас: Безкрайна емоция за меломанските души (СНИМКИ)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес