Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мръсната битка между Шумахер и Хамилтън, която промени Формула 1 (ВИДЕО)

12 януари 2023, 06:30 часа

Михаел Шумахер и Люис Хамилтън са двамата най-титулувани пилоти във Формула 1, споделяйки рекорда за най-много световни титли - по седем. Макар и да достигаха пиковете в кариерите си в различни ери, двамата успяха да се застъпят на пистата и да премерят сили в дуели, които феновете на моторните спортове никога няма да забравят.

Реклама

Завръщането на Михаел Шумахер във Формула 1

Хамилтън дебютира във Формула 1 през 2007-ма - година след оттеглянето на Шумахер. Германската легенда обаче се завърна към спорта през 2010-та, за да покаже на света, че все още е способен да се състезава на най-високо ниво. Той се задържа още две години, в които успя да проведе множество битки с Хамилтън.

Дуелът Хамилтън - Шумахер

В тези години Хамилтън можеше да се похвали със само една световна титла и все още не изглеждаше като реална заплаха за рекордните седем световни титли на Шумахер. Потенциалът на британеца обаче бе налице, а той бе готов да го покаже и в директни битки с Михаел Шумахер.

Епичната битка в Монца

Една от най-епичните битки между Хамилтън и Шумахер е в Монца през 2011-та. Тогава Хамилтън управляваше болида на първия си отбор Макларън, докато Шумахер бе зад волана на Мерцедес, който все още бе в ролята на догонващ спрямо болидите на Ред Бул, Ферари и Макларън.

Въпреки че Хамилтън бе с по-бърз болид, Шумахер успя да го постави в безизходица на пистата с изключителните си умения да затваря конкурентите си. Британецът натискаше Шумахер всячески в опит да го изпревари, но германецът не се даваше.

Първата победа на Михаел Шумахер във Формула 1 (ВИДЕО)

Шумахер и Хамилтън - битка на ръба на позволеното

На няколко пъти двамата заставаха гума до гума и никой не отстъпваше. По-големи рискове обаче поемаше Шумахер, който на няколко пъти отблъсна Хамилтън извън пистата. Агресивната защита на Михаел Шумахер му костваше ценно време, а в крайна сметка той я преустанови след съвет от Рос Браун, оставяйки Хамилтън да го задмине.

Битката, която накара ФИА да промени правилата във Ф1

Карането на Шумахер на границата на позволеното накара ФИА да направи няколко промени в правилата на Формула 1. Те касаят ситуациите, в които даден пилот е изхвърлен от състезателната линия и възможността да възстанови позицията си. Също така се вкарва правилото, че един пилот може да направи само една смяна на посоката при атака/защита.

Доказателство за влиянието, което имат двамата пилоти върху Формула 1, е фактът, че за 30 години няма сезон във Формула 1 без победа на Шумахер или Хамилтън.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес