Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втора героична победа за България на Европейското първенство по водна топка до 19 години

03 септември 2024, 15:22 часа • 1339 прочитания

Гол в последните 30 секунди осигури втора победа на България на Европейското първенство по водна топка за младежи до 19 години, което се провежда в Бургас. Родните представители победиха с 13:12 (3:2, 4:3, 2:2, 4:5) състава на Чехия, след като се справиха и със Словения на старта (15:11). Така отборът ни си осигури място в Топ 12 и шанс за класиране сред най-добрите 8 на континента.

Инфарктна победа за България отреди място в Топ 12 на ЕП за младежи до 19 г. 

Две лични нарушения на Дарио Дановски в самото начало на мача донякъде нарушиха плана на треньорите Ивайло Пачалиев и Николай Райков, но въпреки това българският отбор успя да спечели първите две части с по 1 гол разлика. После авансът нарасна - 8:5 и 9:6, преди чехите да направят обрат до 12:11 в своя полза, при оставащи по-малко от две минути игра. България се устреми в атака, а Самуил Иванов изравни с 4-тия си гол за мача.

30 секунди преди края на срещата, при резултат 12:12, българските състезатели показаха характер, и бурно подкрепяни от публиката на "Парк Арена ОЗК", осигуриха втора поредна победа за страната ни. Александър Каменов бе героят, след като взриви трибуните със зрелищно витло за крайното 13-12. Освен Иванов (4 гола) и Каменов (3), Веселин Ганчев (3), Георги Венов (2) и Калин Узунов (1) се разписаха за България.

Национален отбор по водна топка до 19 години

България с шанс за класиране сред най-добрите 8

"Изключително труден мач. Най-важното все пак е, че го спечелихме, но не мога да не отчета и многото ни пропуски, включително в елементарни ситуации", заяви треньорът Ивайло Пачалиев след края на двубоя. "Неслучайно, напоследък често подчертавам липсата на опит от международни мачове у нашите играчи. Със сигурност днес им повлия и напрежението, че играят пред българска публика, която искаха да зарадват на всяка цена. Щастлив съм, че успяха и че се раздадоха докрай! Подобни мачове струват нерви и тонове адреналин, но и дават важни уроци по пътя напред. В следващите срещи отново ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си." 

Днес националният ни отбор ще играе срещу фаворита в група D - Румъния, който също записа 2 победи в първите си две срещи на турнира. Независимо от изхода на двубоя, България си подпечата поне второто място в групата, и в сряда ще срещне третия или четвъртия в класирането от група B (Сърбия, Италия, Гърция, Германия) за място сред най-добрите 8.

Мачът България - Румъния ще започне в 19:30 часа и ще бъде пряко излъчван в българския национален ефир, като каналът, който ще предава срещата на живо, е БНТ 3. Вижте повече подорбности за победата на родните ватерполисти срещу Словения.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес