Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Времето изтича: Призив на Световния бокс за запазване на спорта на олимпийските игри

09 септември 2024, 17:37 часа • 591 прочитания

Времето за националните федерации да се обединят около Световния бокс и да помогнат за включването на спорта в олимпийската програма за Игрите в Лос Анджелис през 2028 година изтича, заяви президентът на Световния бокс Борис ван дер Ворст пред "Ройтерс". Федерациите могат да запазят лоялността си към Международната боксова асоциация (IBA), която беше лишена от признание от Международния олимпийски комитет (МОК), но да продължат да са част Световния бокс.

Последен шанс за федерациите преди Лос Анджелис 2028

"Това не е състезание между Световния бокс и IBA. Става дума за запазване на бокса в Олимпийските игри", заяви Ван дер Ворст. "За мен няма значение дали дадена национална федерация иска да остане в други международни федерации. Това зависи от тях. Но те все пак могат да се присъединят към Световния бокс, защото ние позволяваме това."

Миналата година МОК сне признаването на IBA заради неуспеха ѝ да осъществи реформи в управлението и финансите. В началото на следващата година ще се реши дали да се включи спорта в програмата за 2028 г. МОК предупреди, че боксът няма да бъде част  от програмата в Лос Анджелис, ако националните федерации не успеят да определят нов световен орган.

Бокс

"Трябва да постигнем резултати в рамките на няколко месеца и да покажем на МОК, че искаме да останем в олимпийското движение", каза още той. "Надявам се, че федерациите разбират за какво става въпрос - за финансите, за участието в многоспортови прояви и най-вече за олимпийските мечти на собствените им боксьори. Така че събудете се и работете за бъдещето поне на собствените си боксьори."

Понастоящем Световният бокс е подкрепен от 45 федерации, но скоро броят им ще се увеличи, вярва нидерландският администратор. Припомняме какво се случи на изминалите Олимпийски игри в Париж, когато две от сътезателките във френската столица - Имане Хелиф и Ю-Тин Лин бяха набедени за мъже. Двете бяха дисквалифицирани на Световното първенство през изминалата 2023 година с основанието, че не изпълняват правилата на Международната боксова асоциация (IBA), които не позволяват на спортисти с мъжки XY хромозоми да участват в състезания за жени.

Но IBA бе изключена от структурите на МОК през миналата година поради проблеми с управлението и финансите, а олимпийският орган администрира турнира по бокс във френската столица. А накрая, напук на критиците, набедената за мъж Имане Хелиф спечели олимпийската титла (ВИДЕО).

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес