Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виктория Томова: От детската мечта до олимпийския корт в Париж

23 юли 2024, 19:30 часа • 702 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Първата българска ракета при жените Виктория Томова ще излезе на най-голямата сцена, за да представи страната ни на Олимпийските игри в Париж. Започнала своето пътешествие в света на тениса още на 6-годишна възраст, днес тя е сред най-добрите тенисистки в света. 

Най-добрата българка на корта: Виктория Томова с олимпийски дебют

Виктория Томова започва да се занимава с тенис само на 6 години, след като оставя зад гърба си латино-американските танци. Още на 9 години е забелязана от специалисти, след като печели турнир до 12 години през 2005 г. в академията на Ник Болетиери във Флорида. Тя заминава за Щатите, където намира своето призвание. 

Виктория Томова

"Тогова с баща ми заминахме за Америка за първи път, за три месеца, без майка ми, без брат ми, беше много тежко. Имала съм страшно трудни моменти, даже повече от хубавите, но в един момент си дадох сметка, че това е моето нещо", споделя Томова.

Тя е многократна републиканска шампионка при девойките в различните възрастови групи. Прави своя международен дебют при жените през 2009 г. в Русе. На 5 октомври същата година името на българката се появява за първи път в световната ранглиста за жени под № 999.

След тежката контузия: Виктория Томова по "правилния път"

Най-тежкият момент за родената в София тенисистка идва през 2015 г., когато се контузва тежко на турнир в Дубай и остава извън корта за 5 месеца, а лекарите не могат да кажат какво точно ѝ има. Това е много труден момент за нея, най-вече психически, но постепенно се връща към игра.

"В началото имаше даже сълзи по време на тренировките, но тогава издрапа, израсна и стана още по-добра", спомня си нейният треньор.

Виктория Томова

През 2018 година Томова се изправя на корта на Уимбълдън срещу голямата Серина Уилямс. Въпреки загубата, след срещата българката получава признание от рекордьорката по титли от Големия шлем: "Тя игра наистина добре. Нужно е да бъде окуражена, че посоката, в която е поела, е правилна. Тя определено се движи по правилния път." 

През 2022 г. Томова показва, че се движи по правилния път, изкачвайки се до топ 100 за първи път кариерата си. Оттогава насам тя покори нови върхове, като между временно спечели и няколко турнира, между които в Сарагоса през 2023 г. и в Чикаго. В олимпийската 2024-та година влезе и в топ 50 на света, заемайки рекордното за нея 48-мо място.

Пътят до Париж 2024

С добрите си класирания в световната ранглиста Томова си заслужи участие на най-големия спортен форум. Тя се нареди сред списъка от 57 участнички, които ще видим на кортовете в Париж. Тенис срещите  във френската столица ще се играят на кортовете на "Ролан Гарос" от 27 юли до 4 август.

Виктория Томова

Но преди заминаването за Олимпиадата, българката ще се изправи на четвъртфинал на турнира от категория WTA 250 в Прага, след като днес победи хърватката Яна Фет с 6:3 и 6:4. Нейна съперничка ще бъде поставената под №4 в схемата Магда Линета от Полша, като Томова няма победа срещу нея до момента.

Автор: Дария Алекандрова

ОЩЕ: Пълна програма на българското участие на Олимпийските игри в Париж

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес