Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Устремена към европейски финал: Пламена Миткова ще скача за олимпийската мечта в Рим

29 май 2024, 15:32 часа
Реклама

Европейското първенство по лека атлетика ще се проведе от 7 до 12 юни в Рим, Италия. Десет български атлети са покрили норматив за участие на „Стадио Олимпико“ сред най-добрите на континента. Това са Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова (скок дължина), Александра Начева и Габриела Петрова (троен скок), Тихомир Иванов и Мирела Демирева (висок скок), Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев (троен скок), Милица Мирчева (полумаратон) и Ясна Петрова (10 000 м). В дните до Европейското ще ви запознаем с българския състав в Рим, като разкрием повече за подготовката им и целите им на първенството.

 

Пламена Миткова е българска лекоатлетка, за която първата позиция стана традиция през последните години. 19-годишната състезателка е родом от Пловдив, където се състезава за тима на „Локомотив Пловдив“ под ръководството на треньора Ивайло Русенов. Още при участията ѝ в състезанията за младша възраст, Пламена показва добри резултати в сектора за дълъг скок и всеки вижда таланта, обещаващ голямо бъдеще.

Пламена Миткова

Пламена Миткова - българската царица на дългия скок

Пламена постепенно започва да налага името си на пистата, като освен доминантното ѝ представяне на дълъг скок, тя се представя впечатляващо и на 60 м препятствено бягане. Още в сериите поставя нов национален рекорд на България за девойки под 18 г. Пламена става редовна участничка на Балканиадите на младша и старша възраст.

Лятото на 2022 година изпраща Пламена Миткова на световната сцена за Световното първенство под 20 г. в Кали, Колумбия. Напук на лошото време и проливния дъжд, българката прави шампионски опит, с който се приземява на 6.66 метра и става световна шампионка.

Пламена Миткова

Тя продължава страхотните си изяви и през следващата година, като я виждаме с победни участия и на спринтовите дисциплини – 60, 100 и 200 метра.

Миткова записва дебюта си на голямо първенство при жените през зимата на 2023-а, когато участва на Европейското за мъже и жени в Истанбул. През лятото пък е на Европейско под 20 г. и печели сребърен медал на дълъг скок в Йерусалим, въпреки че лекува контузия в този период. За Пламена 2023 година завършва с пет състезания над 6.40 м.

Пламена Миткова

2024-а година започва с големи цели, а именно участие на Европейското за мъже и жени в Рим и Олимпийските игри в Париж. В последния си старт за зимния сезон Пламена Миткова успява да сведе личния си резултат до 6.70, което означава и покрит норматив за Европейското.

Балканската шампионка атакува дългия скок на Европейското 

Пред Actualno.com, Миткова споделя: „Зимата се надявах по-рано да покрия норматива, за да ни е по-спокойно, но това се случи на последното ми състезание за зимния сезон, и то именно държавното първенство. Веднага ме обля облекчението и моментът беше специален. Много благодаря на всички, които бяха там и ме подкрепяха и вярват в мен, и се надявам да не ги разочаровам в Рим.“

Пламена изкарва подготвителния си период в Турция, където има всичко нужно за една добра подготовка. Тренировките в южната ни съседка минават добре и без контузии.

Тя заминава за Рим с надежда за хубаво време и добри резултати: „Отивам там с нагласата, че най-накрая ще ми се падне хубаво време, защото летният сезон започна малко дъждовно за мен, и все още не съм постигнала желания резултат.“

Пламена Миткова

Относно организацията за дългия скок в Рим, Пламена споделя: „Състезанието ще се проведе върху подиум, което е по-особена повърхност за скачане и бягане, отколкото на земя. Това малко ни притеснява, но наистина се надявам в загряващите опити да го усетя и да се приспособя към него, и резултатът да си дойде.“

Целта на Пламена Миткова на Европейското в Рим

А какво очаква самата тя от участието си: „Целта ми е да вляза на финал на Европейското и да си направя личен резултат, който ще ми даде и шансове за Олимпиадата.“

Само преди няколко дни Пламена стана балканска шампионка за жени на дълъг скок, като участието ѝ на Балканиадата беше генерална репетиция за Европейското първенство в Рим. Надпреварата за европейската корона в дългия скок при дамите ще започне сутринта на 11 юни с квалификации от 11:35 часа българско време и ще завърши с финал на 12 юни от 21:54 часа.

Автор: Дария Александрова / Actualno.com

ОЩЕ: Българско злато на Балканиадата по лека атлетика: Пламена Миткова спечели дългия скок!

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес