Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърби нарушиха правилата и развяха руско знаме на Олимпийските игри в Париж (ВИДЕО)

12 август 2024, 23:56 часа • 3689 прочитания

Руско знаме бе развято по време на състезание от Олимпийските игри в Париж, въпреки изричната забрана от страна на Международния олимпийски комитет. Знамето бе издигнато от сръбски фенове по време на на финала по водна топка между Сърбия и Хърватия.

Сръбски фенове издигнаха флага на Русия в Париж 2024

Въпросните фенове издигнаха флаг, който комбинира знамената на Сърбия и на Русия. Двете знамена бяха свързани с герб под формата на двуглав орел. Флагът бе разпънат почти на първия ред в публиката, като предизвика реакции още по време на състезанието.

МОК забрани появата на руски държавни символи

Международният олимпийски комитет забрани появата на руски държавни символи по време на Олимпийските игри заради продължаващата война в Украйна. Припомняме, че Русия не бе допусната до Игрите тъкмо заради инвазията в Украйна. 

Иначе Сърбия спечели финала по водна топка, побеждавайки Хърватия с 13:11. Това бе трета поредна олимпийска титла за страната, която завърши на 27-мо място в класацията по медали. Не е ясно обаче дали сръбската делегация няма да бъде санкционирана за действията на сръбските фенове.

На Игрите в Париж участваха 15 руски спортисти, но под неутрален флаг. Украинската шампионка във високия скок Ярослава Магучих обаче смята, че не е било правилно да се допускат руснаци до Олимпийските игри. И попита: "Защо руските олимпийци мълчат за войната в Украйна?"

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес