Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стилияна Николова: 18-годишната звезда на България е готова да гони златото в Париж

24 юли 2024, 15:30 часа • 7090 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Стилияна Николова е една от най-големите надежди на България за златен медал от Олимпийските игри в Париж, които стартират в края на тази седмица. Родната състезателка е едва на 18-години, но вече се утвърди като световна звезда в художествената гимнастика.

Стилияна Николова идва от спортно семейство

Стилияна Николова е родена на 22 август 2005 година в Кайро, Египет. Тя е дъщеря на бившия футболист на Добруджа, ЦСКА и Славия Илия Дяков и съпругата му Паулина, която е двукратна световна и веднъж европейска шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика.

Стилияна Николова Художествена гимнастика

Започва да тренира в Кайро, на 13 се връща в България

Николова е родена в Кайро, тъй като там майка ѝ и по-голямата ѝ сестра са треньорки по художествена гимнастика. Още малка Стилияна започва да се занимава със спорта, като на 13-годишна възраст се завръща сама в България, за да стане част от националния отбор на страната ни.

Пътят ѝ нагоре

Стилияна Николова Художествена гимнастика

На Стилияна Николова са ѝ необходими само две години, за да вземе първите си медали за България. Това става през 2020-та, когато печели злато и сребро на лента и топка при девойките на Европейското първенство в Киев. След това кариерата ѝ тръгва стремглаво нагоре и тя се утвърждава като една от най-силните гимнастички в световен мащаб.

Николова е абсолютна европейска шампионка

До момента българката има във витрината си редица отличия, между които световни и европейски титли. Последното ѝ голямо постижение датира от края на май 2024-та, когато тя стана абсолютна европейска шампионка.

Стилияна Николова Художествена гимнастика

Стилияна Николова е готова да покаже най-доброто от себе си

Сега Стилияна Николова е готова да покаже най-доброто от себе си по време на Олимпийските игри в Париж. Българката е една от фаворитките в индивидуалното представяне като се надява, че ще може да вземе златен медал и да запише името си в историята на българската художествена гимнастика на едва 18-годишна възраст.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: Боряна Калейн вече пренаписа историята! Време е за олимпийски реванш в Париж

ВИЖТЕ: Пълна програма на българското участие на Олимпийските игри в Париж

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес