Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След злоупотреба с правилата: Формула 1 налага ключови промени от следващата година

18 октомври 2024, 20:41 часа • 616 прочитания

В четвъртък световният съвет за моторни спортове на ФИА се събра, за да обсъди сериозни промените в правилата на Формула 1 от началото на предстоящия сезон. От следващата година вече няма да присъжда допълнителна точка на пилота, който е направил най-бързата обиколка в състезанието. Освен това младите пилоти ще имат по-голямо поле за изява.

Премахват точката за най-бърза обиколка във Формула 1

Точката за най-бърза обиколка беше въведена през 2019 г. като начин да се разнообрази действието и да се даде на пилотите, които финишират в топ 10, нещо допълнително, за което да се състезават. Тя също така отключи някои стратегически възможности за отборите, за да се опитат да лишат преките си съперници от допълнителната точка.

Но точката за най-бърза обиколка така и не успя да изпълни обещанието си да подобри зрелището и обикновено ставаше жертва на пилоти, които имаха голяма разлика с автомобила зад тях, за да могат да направят късен питстоп за свежи гуми и да получат точката. Правилото беше допълнително поставено под светлината на прожекторите по време на Гран при на Сингапур миналия месец, когато Даниел Рикиардо от RB отне точката от пилота на Макларън Ландо Норис. Така от сезон 2025 година максималният брой точки, които един пилот може да спечели в Гран при, ще бъдат 25 при победа.

Повече изяви на млади пилоти в първите тренировки

Съветът също така одобри плановете за удвояване на времето за свободни тренировки, предвидено за млади неопитни пилоти. От 2025 г. нататък отборите ще трябва да предоставят петъчна първа тренировка на пилот-новобранец в два уикенда, в сравнение с една сесия на автомобил, както е сега. Този ход идва след като плановете за спринтова надпревара за новаци по време на следсезонния тест в Абу Даби бяха отменени за 2024 г., като вместо това идеята ще бъде преразгледана за 2025 г.

Както бе обсъдено на последното заседание на Комисията на Формула 1, съветът се съгласи с множество промени и уточнения в изцяло новия технически правилник за 2026 година. Според резюмето на ФИА правилата за шаситата ще доведат до по-висока производителност на автомобилите, като същевременно ще се запази управлението на характеристиките на буксуване, за да се насърчат близки и вълнуващи състезания. ФИА заяви, че е опростила и спортния и финансовия правилник, като обещава допълнителни корекции през следващите месеци.

ОЩЕ: Формула 1 сключи зашеметяваща сделка за 1 милиард долара

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес