Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След златото на Ружди: Две четвърти места за България на Параолимпийските игри в Париж (СНИМКИ)

31 август 2024, 17:30 часа • 3016 прочитания

България приключи участието си на Параолимпийските игри в Париж с две четвърти места. Двукратният световен шампион Християн Стоянов остана на по-малко от секунда от почетната стълбичка в бягането на 1500 метра. Опитната Стела Енева също завърши в подножието на призовата тройка.

Християн Стоянов и Стела Енева останаха на крачка от медалите

Стоянов постигна време от 3:52.27 минути във финала. Златният медал спечели Александър Яремчук от Русия с 3:50.24 минути. Втори остана Майкъл Роуджър от Австралия с 3:51.19, а трети финишира Антони Прод от Франция с 3:51.37 минути.

ПО-РАНО ПРЕЗ ГОДИНАТА: Втори в света: Сребро за Християн Стоянов на Световното за параатлети!

Християн Стоянов

Стела Енева с най-добро лично постижение за сезона

Опитната българска състезателка в параолимпийската лека атлетика Стела Енева остана днес на 4-То място в хвърлянето на диск (категория F57). Тя даде резултат 30.59 метра, което е най-добро за нея през сезона. Въпреки това обаче, тази дистанция не позволи на 49-годишната атлетка да се окичи с медал.

Тя хвърли диска за най-добрия си резултат от втория опит, като в още два случая премина границата от 30 метра (30.22 и 30.13). Титлата е за представителката на Алжир Насима Саифи с 35.55 метра, което е и рекорд на Параолимпийските игри. Сребърният медал е за Мян Сю (Китай) с 32.81, а бронза заслужи Мохигул Хамдамова от Узбекистан с 32.75.

С участието на Енева завърши и българската група в Париж при спортистите с увреждания. Припомняме, че ден по-рано Ружди Ружди грабна титлата в тласкането на гюле (подробности четете в линка).

 Стела Енева

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес