Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След триумфа на Токио 2020: Българските грации се целят да защитят олимпийското злато в Париж

24 юли 2024, 19:30 часа • 1808 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Българският ансамбъл по художествена гимнастика заминава за Олимпийските игри в Париж с надеждата да повтори златния триумф на предишния състав от Токио 2020. Родните грации, наричани "Перлите на България" ще излязат на сцената във френската столица, за да запишат имената си със златни букви на най-голямата спортна сцена.

Триумфът на наследниците: Новият ансамбъл на олимпийската сцена

След оттеглянето на олимпийските шампионки се формира сегашният български отбор. Ансамбълът в състав София Иванова, Магдалина Миневска, Рейчъл-Антоанет Стоянов, Камелия Петрова и Маргарита Василева вече показа, че не се притеснява от големите очаквания, заложени от предните момичета. Под ръководството на Весела Димитрова, Михаела Маевска и Ясена Стойнева "златните момичета" печелят множество отличия, включително европейска и световна титла.

Български ансамбъл по художествена гимнастика

На Световното първенство в София през 2022 година момичетата печелят голямата победа в многобоя. Отборът наследява титлата от предния ансамбъл и достойно я защитава. Първият голям успех пред родна публика им носи и квота за Олимпийските игри в Париж. 

Следващата голяма победа на ансамбъла е от Европейското първенство в Азербайджан. Година по-късно родните грации защитават абсолютната си титла в многобоя на континенталния шампионат в Будапеща. На Световната купа в Клуж-Напока, която беше последното състезание преди Париж 2024, ансамбълът завоюва титлата в многобоя и бронз на пет обръча.

Златни амбиции на българските "перли" в Париж

Български ансамбъл по художествена гимнастика

А сега пред талантливите ни момичета остава само един непокорен връх - олимпийският. Преди заминаването им във френската столица съчетанията им бяха усложнени, а президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева призна, че композициите са направени за златно отличие. Тя сподели, че това е нужно в резултат на нарастващата конкуренция:

"Най-важното е, че за първи път ще има такава конкуренция в художествената гимнастика. Наистина пет състезатели могат да се борят за медали и при ансамбъла също пет могат да се борят за медали. За първи път в историята на художествената гимнастика."

Сигурни в себе си и въоръжени с несломим отборен дух, българските гимнастички са готови да покорят и най-високия връх, за да покажат на света, че съвършенството не е само цел, а начин на живот. Днес олимпийската сцена в Париж очаква "перлите", които са решени да я осветят със своя блясък.

Автор: Дария Алекандрова

ОЩЕ: Пълна програма на българското участие на Олимпийските игри в Париж

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес