Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синът на олимпийски шампион е арестуваният за 5-цифрения подкуп в спортното министерство? (ВИДЕО)

15 декември 2023, 17:42 часа • 9730 прочитания

Синът на олимпийския шампион по вдигане на тежести Иван Иванов, който носи същото име като баща си, най-вероятно е арестуваното лице за поискан подкуп. Това стана ясно от брифинг на представители на прокуратурата, макар и те да не посочиха конкретни имена по разследването.

Синът на Иван Иванов е задържаният за подкуп?

От прокуратурата изнесоха информация, че експерт в спортното министерство е поискал подкуп в размер на 62 000 лева от шеф на спортна федерация, без да назовават имена, тъй като законово нямат това право.

Иван Иванов

На снимката: Иван Иванов - бивш състезател и треньор по вдигане на тежести, олимпийски шампион от Барселона 1992

Подкупът щял да осигури финансиране за европейско първенство

Срещу подкупа на федерацията е щяло да се осигури финансиране за 1,2 млн. лв. за организиране на европейско първенство догодина, както и да не се спира финансирането на федерацията занапред. 

Тези данни съответстват на федерацията по вдигане на тежести, която в последните години иамше проблеми с финансирането от държавата, а през 2024-а се готви да организира европейско първенство в България.

Ариф Маджид

На снимката: Ариф Маджид - президент на Българска федерация по вдигане на тежести

Предполага се и има слухове, че лицето, което е поискало подкупа, е Иван Иванов - син на олимпийския шампион Иван Иванов. Той работи в министерството на спорта като главен експерт в дирекция "Финанси".

Шеф на федерацията по щанги е Ариф Маджид, като най-вероятно той е подал и сигнала до Антикорупционната комисия. От прокуратурата допълниха, че може да бъдат задържани още лица.

Иван Иванов–старши е треньор на националния отбор по вдигане на тежести. Преди броени дни българските щанги постигнаха нов голям успех, след като Карлос Насар постави световен рекорд (ВИДЕО).

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес