Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С фамилия Нейкови зад гърба си: Десислава Ангелова атакува олимпийски дебют в гребането

19 юли 2024, 07:15 часа • 1011 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Академичното гребане е спорт, в който България може да се похвали с големи успехи на олимпийската сцена. Безспорно най-големият успех е олимпийската титла на Румяна Нейкова от Пекин 2008. Към днешна дата олимпийската шампионка и нейният съпруг Свилен Нейков дават всичко, за да помагат на българското гребане - и в частност на Десислава Ангелова, която е един от двамата представители на България в Париж 2024.

Десислава Ангелова дебютира на Олимпийските игри в Париж

Десислава Ангелова е състезателка по академично гребане в дисциплината едноместен скиф. Дистанцията, която трябва да преодолява по време на състезание в гребния канал, е 2000 метра. Ангелова извървява дълъг път, за да стигне до олимпийския си дебют - а заслуга за нейните успехи има и шампионският тандем на Румяна и Свилен Нейкови, които ѝ помагат в подготовката.

От триатлона към гребането: пътят на Ангелова към медалите

Ангелова започва спортната си кариера от триатлона, където бързо започва да печели медали. По-късно тя се пренасочва към гребането - подтиквана от нейния баща, чийто най-добър приятел е бивш гребец. Бързо започва да печели медали и в гребането - първо на републиканско ниво, после на балканиади, а накрая идват и медалите от европейски и световни първенства.

Десислава Ангелова

Европейска шампионка и трета в света до 23 г.

Десислава Ангелова е участничка на младежката олимпиада в Нанджин през 2014 година, когато става пета. Година по-късно печели сребро и бронз при девойките на европейско и световно първенство. През 2017-а грабва сребро и от европейското за младежи до 23 години. Най-големите си успехи постига през 2018-а, когато става европейска шампионка на шампионата до 23 г. и трета на световно първенство, отново до 23 г.

Ролята на Румяна и Свилен Нейкови

Кариерата ѝ започва в родния Плевен, за да продължи в Пловдив, а през 2016-а преминава в клуба на Румяна Нейкова - "Академик - София". Там тя тренира под ръководството на Свилен Нейков, но постоянно комуникира и с олимпийската шампионка, която ѝ дава ценни напътствия. Целогодишно тренира по лагери с националния отбор, за да се готви за най-големите първенства.

Десислава Ангелова

Сбъднатата олимпийска мечта

През есента на миналата година Десислава Ангелова сбъдна голямата си мечта, класирайки се за финал на Световното първенство за жени. Тя остана на пето място във финала, показвайки че е част от световния елит в гребането. След като си осигури квота за Париж, цялата подготовка на Ангелова бе насочена към предстоящите олимпийски игри, където ще се надява на още едно добро представяне.

Десислава Ангелова не крие, че мечтае да покори най-големите върхове в гребането. Хъсът за победа я движи напред още от дете. И на Игрите в Париж тя ще опита да направи това, което умее най-добре - да се раздаде докрай по 2000-метровата дистанция и да постигне най-доброто, на което е способна. Предстои да видим докъде ще стигнат силите ѝ в най-голямото състезание в нейната кариера.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: Наръчник за Олимпийските игри - всичко, което трябва да знаете

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес