Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Мицин: Младият шампион, който се готви да завладее Париж

21 юли 2024, 19:30 часа • 1675 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Най-младият участник на българския отбор по плуване за Олимпийските игри в Париж Петър Мицин ще бори сили с най-добрите не в една, а в цели три дисциплини във френската столица. Едва на 18 години, Мицин вече показа таланта си на голямата сцена, поставяйки и световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил.

Роден за рекорди: Плувецът Петър Мицин

Петър Мицин започва да се занимава с плуване на 12-годишна възраст. Плуването за него не е любов от пръв поглед. Затова той се насочва към ски бягането и ски ориентирането. Впоследствие се връща в басейна, а негова треньорка става вече покойната Йорданка Пенина. След първите му успехи Пенина го мотивира да се състезава в по-дълги дисциплини. През ноември 2021 г., едва на 16, става държавен шампион при мъжете на 200 м бътерфлай и на 400 м свободен стил.

Петър Мицин

През 2023 г. на Европейското първенство за юноши и девойки поставя световен рекорд за юноши на 400 м свободен стил с постижение 3:44.31. На този шампионат печели три европейски титли при юношите (200, 400 и 800 м свободен стил). Печели и европейска корона на 400 метра свободен стил за младежи до 23 години в Дъблин. Мицин е и световен шампион за юноши на 400 метра свободен стил и вицешампион на 800 метра от шампионата в Нетаня, Израел.

От национален шампион до олимпийските надежди

Българинът има две олимпийски квоти за Париж 2024 - на 400 и на 800 м свободен стил, както и покрит норматив "Б" на 200 м бътърфлай, a конкуренцията в тези дисциплини е сериозна. Това обаче не влияе на младия ни атлет: "Не поглеждам чак толкова сериозно към конкуренцията, но гледам да се съсредоточа върху мен и моите времена, като искам да ги подобря или да ги изравня."

Най-младият плувец в българския отбор за Олимпийските игри в Париж Петър Мицин замина за френската столица с положителна настройка.

Петър Мицин

"Добре настроен съм за Олимпиадата, подготовката върви по план. Надявам се на добро класиране, както каза Любомир Епитропов - дано да дадем най-доброто от себе си на тази олимпиада", сподели Мицин преди заминаването му. "Не мисля, че имам подобрение във времената. По-скоро изпълнявам заданията, които имам в тренировката."

Едно момче, завладяно от желанието да плува. Петър Мицин поставя рекорди в плуването, печели състезания, а сега ще излезе на най-престижната спортна сцена, за да се бори за титла на Олимпийските игри. Състезанията по плуване във френската столица ще се проведат в периода от 27 юли до 9 август 2024 г. 

Автор: Дария Алекандрова

ОЩЕ: С какви амбиции тръгва България към Олимпийските игри?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес