Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Пловдив до Париж: Скокът на Пламена Миткова към олимпийската сцена

20 юли 2024, 19:30 часа • 3182 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

За първи път от 2004-та година насам България ще има своята представителка на скок дължина на Олимпийските игри в Париж. Това е и годината, през която Пламена Миткова се е родила, а днес, 19 години по-късно, ще излезе на сектора във френската столица за дебюта си на най-големия спортен форум.

От малката гимнастичка до голямата атлетка

На 7 години Миткова започва да се занимава с художествена гинастика, но след 4 години се насочва към леката атлетика, където се среща с треньора Ивайло Русенов в ЛК "Локомотив Пловдив". Нейните качества я отличават от останалите момичета. "Тя е талантлива, специална и различна", споделя Русенов.

Пламена Миткова

През 2022 г. родната атлетка покорява световния връх при девойките под 20 г. Пламена печели светованата титла на скок дължина в Кали, Колумбия, свеждайки личния си рекорд до 6.66 метра. Оттогава успехите тръгват ръка за ръка с пловдивчанката. Тя изпраща две успешни години, след като през 2023 г. печели и сребро от Европейското първенство по 23 години и дебютира при жените на Европейското в зала, а дори не подозира докъде ще стигне през задаващата се 2024-та.

Зимният сезон започва по не най-убедителния начин, преследвайки квота за Европейското първенство за мъже и жени през юни месец. В последния си опит в последния си старт Пламена успява да се събере и нормативът е покорен с нов личен резултат от 6.70 метра. Седмица преди континенталния шампионат българката печели първата си балканска титла при жените. Тя излиза на сцената Рим, като една от най-младите участнички.

Пламена Миткова

Младата състезателка печели публиката със страста си на сектора. Още в квалификациите тя подобрява най-доброто си постижение с 1 сантиметър, за да се класира сред най-добрите 8. На финала тя отново изумява, приземявайки се на 6.80 метра, осигурявайки ѝ 7-мата позиция.

Пламена Миткова - име, вече познато из цял свят

Преди 30 юни, който е и последният ден за покриване на олимпийски норматив, българката е в добра позиция по ранглиста за така мечтаното участие на Париж 2024. В същия ден е втория ден от Националния шампионат за мъже и жени с участието на Пламена Миткова. На фона на горещото време във Велико Търново, 19-годишната атлетка постига немислимото - олимпийска квота, 17 сантиметра над норматива. В последния си опит пловдивчанката се приземява на невероятните 6.97 метра - четвърти най-добър резултат в света за годината и втори в историята на българската атлетика.

Пламена Миткова

С добрите си изяви родната атлетка си осигурява покана за най-престижния турнир - Диамантената лига. В дебютното си участие на сектора в Париж, Миткова завършва втора с резултат от 6.78 метра, само на 4 сантиметра от победителката. Преди да се завърне във френската столица стартира и на силен турнир в Будапеща, където записа 6.71 метра. 

Дни преди олимпийски си дебют Пламена споделя: "Отивам с нагласата да се забавлявам, както се забавлявах и на националното първенство. Това ще ми е първата олимпиада и смятам да й се насладя на макс. И, наистина да усетя какво е, да усетя обстановката, хората и сплотеността и всичко там." 

Автор: Дария Алекандрова

ОЩЕ: Пълна програма на българското участие на Олимпийските игри в Париж

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес