Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олимпийски възходи и падения и един убийствен рекорд: "Бегачите" през август 2024 г. (ОБЗОР)

03 септември 2024, 13:05 часа • 573 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Олимпийският месец август предложи изключителни състезания в света на бягането. Париж 2024 събра най-добрите атлети в средните и дълги бягания и успя да предложи много интересни, непредвидими и дори изненадващи резултати. А извън олимпиадата бе поставен и един убийствен световен рекорд, какъвто надали някой е очаквал, включително и самият рекордьор.

Брутално бягане и олимпийски рекорд на 10 000 метра в Париж

Първият голям финал в дългите бягания бе този на 10 000 метра. Там участниците нямаха никакво намерение да провеждат бавно тактическо бягане и зададоха много сериозно темпо. Цели 13 състезатели пробягаха заедно последните 2/3 от дистанцията, за да финишират под границата от 27 минути.

Над всички обаче бе световният рекордьор Джошуа Чептегей, който вдигна сериозно темпото в последните 600 метра, за да финишира за 26:43.14 мин и да постави нов олимпийски рекорд. Втори завърши Бериху Арегави от Етиопия - на 30 стотни зад него. Бронзът пък заслужи Грант Фишър от САЩ, който бе изключително деен през цялото бягане.

Голяма изненада в най-силното състезание на 1500 метра в историята

Няколко дни по-късно дойде и дългоочакваният финал на 1500 метра, който се превърна в може би най-интересното и завързано състезание в беговите дисциплини на Игрите. А големият фаворит Якоб Ингебригтсен преживя огромно разочарование, след като остана без медал в най-важния си старт за годината.

Ингебригтсен спази обещанието си да води бягането от самото начало, нарушавайки неписаното правило, че ако искаш да спечелиш 1500 метра, трябва да стоиш отзад. Норвежецът обаче излезе твърде рано пред групата и това му изигра лоша шега във финалните метри, когато цели трима състезатели успяха да го атакуват.

Суперфаворитът Якоб Ингебригтсен остана без медал

За изненада на мнозина олимпийската титла отиде при американеца Кол Хокър, който показа най-силен финален спринт и финишира за 3:27.65 мин. - нов олимпийски рекорд и нов национален рекорд на САЩ. Световният шампион Джош Кър финишира втори за 3:27.79 с национален рекорд на Великобритания, а Яред Нугусе завърши трети за 3:27.80.

Якоб Ингебригтсен се прибра на 3:28.24 мин - на близо секунда и половина от най-добрия си резултат, постигнат на Диамантената лига в Монако през юли. Норвежецът загуби поредно тактическо състезание, но това единствено го мотивира за следващия му старт в Париж - този на 5000 метра.

Якоб Ингебригтсен взе "златен" реванш на 5000 метра

Бягането на 5000 метра вече действително бе като "разходка в парка" за Ингебригтсен - и това се видя още от сериите. В големия финал Якоб взе своя "златен реванш" и спечели втора олимпийска титла след златото на 1500 метра в Токио. Норвежецът проведе добро тактическо бягане и спечели с резултат 13:13.66 мин.

Фалит за Кипчоге и Бекеле и олимпийска титла и рекорд за Тола в маратона

В края на Олимпийските игри дойде ред и на класическата маратонска дистанция от 42 километра и 195 метра. Там дойде и другата голяма изненада, след като големият фаворит Елиуд Кипчоге дори не успя да завърши състезанието, а друга голяма легенда - Кенениса Бекеле, остана едва 39-ти. Олимпийски шампион стана Тамират Тола от Етиопия с нов олимпийски рекорд от 2:06:26 часа.

ОЩЕ: Да станеш олимпийски маратонец за 6 месеца: Ориентировачът, който покори Париж 2024!

Якоб Ингебригтсен унищожи световния рекорд на 3000 метра

Краят на Олимпийските игри обаче не бе краят на сезона за голяма част от водещите атлети в средните и дълги бягания, които взеха участие в състезания от Диамантената лига. А Якоб Ингебригтсен успя да позабрави болезнената загуба на 1500 метра с убийствен световен рекорд на 3000 метра.

Ингебригтсен стартира на неолимпийската дистанция на Диамантената лига в Хожув, Полша, като финишира за невероятното време от 7:17.55 мин. - с над 3 секунди по-бързо от брадясалия световен рекорд на Даниел Комен от 1996 година. Това бе трети световен рекорд за Ингебригтсен в трета различна дисциплина, а след състезанието Якоб се прицели в още 7 световни рекорда.

Християн Стоянов остана на крачка от нов олимпийски медал

В края на месеца се проведоха и Параолимпийските игри, където България имаше свой представител в средните бягания. Това бе Християн Стоянов, който влезе в най-добрата си форма и в готовност да бяга много под личния си резултат от 3:49.44 мин. на 1500 метра.

Неговото състезание обаче не премина гладко и той остана четвърти - на крачка от медалите. Християн финишира с време 3:52.27 мин. - на две секунди от олимпийската титла, за която бленуваше след олимпийското си сребро в Токио 2020. Сега за него предстоят нови начинания и предизвикателства, за които Actualno.com ще ви разкаже след няколко седмици.

Християн Стоянов

Боян Иванджиков в топ 5 на света сред студентите в ориентирането

Извън леката атлетика се проведоха и още няколко значими състезания, свързани с бягането. В ориентирането България имаше повод за радост, след като Боян Иванджиков заае престижното 5-о място на Световното първенство за студенти в Банско, България. Освен това той успя да се класира на финал на средна дистанция на Европейското първенство за мъже в Унгария.

Месец август завърши и с Балканското първенство по ориентиране, където България спечели отборната титла, след като завоюва общо 39 медала

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Боян Иванджиков защити титлата си на Купа България навръх 70 години ориентиране у нас

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес