Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олимпийски шампион от Токио 2020 излезе от болница, изложи се, но се класира за финал в Париж 2024

07 август 2024, 13:39 часа • 1046 прочитания

Олимпийският шампион от Токио 2020 Джанмарко Тамбери се класира за финала на скок височина в турнира по лека атлетика на Игрите в Париж. Преди дни италианецът излезе от болница, а в квалификациите се представи далеч от обичайното си ниво.

Тамбери се класира за финал в Париж с много слаб резултат

32-годишният Тамбери, който е настоящ световен и европейски първенец, лекуваше бъбречни проблеми в последните дни и дори беше в болница през миналата седмица. Той все пак се впусна в надпреварата. Реши да пропусне 2.15, а стартира директно от 2.20. Защитаващият поделената си с Мутаз Есса Баршим олимпийска титла се справи от първи опит с височината.

ОЩЕ: Тихомир Иванов: Извадих късмет, на финала искам повече от скоковете си!

Тамбери и Баршим - приятели завинаги

Джанмарко Тамбери стори същото и на 2.24, но демонстрира колебания и при двата си скока. Така се стигна но 2.27, които италианецът изненадващо не успя да преодолее. Извън чисто спортно-техническите си качества той за пореден път доказа, че е голям човек.

Големият му съперник, но и добър приятел - Есса Баршим, изпита дискомфорт в прасеца при своя първи опит на 2.27, който бе записан като неуспешен. Тамбери веднага се притече на помощ, за да провери състоянието на катареца. Иначе Баршим постигна 2.27 метра от втори опит и също ще участва във финала, заедно с българския представител Тихомир Иванов (подробности четете в линка).

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес