Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олимпийски дебют на 18: Калояна Налбантова сбъдва мечтата си в Париж

15 юли 2024, 07:15 часа • 1102 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

18-годишната състезателка по бадминтон Калояна Налбантова сбъдна голямата си мечта, спечелвайки квота за Олимпийските игри в Париж. Тя ще се състезава в турнира по бадминтон на сингъл, където ще бъде и най-младата участничка в надпреварата.

Калояна Налбантова - най-младата бадминтонистка в Париж

Макар и само на 18, Налбантова вече може да се похвали с големи успехи в бадминтона. Тя е европейска шампионка за девойки, като вече има значими победи и при жените. Още от 16-годишна възраст Калояна е между големите шамари - и изглежда готова за олимпийския си дебют.

Как 18-годишната Калояна стигна да Олимпиадата

Калояна Налбантова се класира за Париж 2024, след като стана ясно, че всяка нация ще може да излъчи по само един представител. Макар и да заема 76-о място в ранглистата, тя получи право да участва в турнира на сингъл и да представя България - заедно със сестрите Габриела и Стефани Стоеви, които ще се състезават на двойки.

Калояна Налбантова

Налбантова изпълни голямата си цел

Преди година и половина Калояна Налбантова заяви следното пред Actualno.com: "Най-голямата ми цел в близките две години е да се класирам за Париж". И ето, че голямата цел е изпълнена: Налбантова се класира за Париж, а там основната ѝ задача е да трупа опит и да остане удовлетворена от представянето си.

Калояна отива в Париж, за да трупа опит

18-годишната Калояна не бива да се товари с големи очаквания. За по-големи успехи на олимпийската сцена е рано да се говори. Това осъзнава и нейният треньор Стилиян Макарски. "Очакванията ми за Игрите са да спечелим поне една среща в групата и ако може и да излезе от нея. Най-важното за нея е да събере така необходимия опит и да има повече позитивни моменти оттук нататък", каза треньорът пред БНР.

Калояна Налбантова

Освен че ще е най-младата бадминтонистка на турнира на сингъл в Париж, Калояна Налбантова изравнява и рекорда за най-млада българска бадминтонистка на Олимпиада: Нели Недялкова-Ботева също участва на 18 години на Олимпийските игри в Барселона през 1992 година.

Олимпийски дебют на 18 години: Калояна Налбантона сбъдна мечтата си. Сега остана да ѝ се наслади. Да даде най-доброто от себе си в Париж и да натрупа ценен опит. А после да си постави и следващата голяма цел. Защото апетитът идва с яденето, а Калояна определено е гладна за големи успехи в бадминтона.

Автор: Стефан Йорданов

Четете завладяващи олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж 2024

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес