Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недоволство: Гимнастичката Елвира Краснобаева вече няма да се състезава за България (ВИДЕО И СНИМКИ)

01 октомври 2024, 10:16 часа • 976 прочитания

Бронзовата медалистка на лента от Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща 2024 Елвира Краснобаева вече няма да се състезава за България. Новината обяви самата тя в социалните мрежи. 

Сбогуване

"За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа грацията в профила си в Инстаграм. 

Драма в гимнастиката: Пет гимнастички ще се борят за две квоти в Париж (ВИДЕА)

Причината

Според различни източници Краснобаева ще се състезава за Армения, а баща ѝ написа в социалните мрежи, че причината за решението не е само спортно-техническа, а е свързана с лични проблеми в семейството. 

Българските кралици в художествената гимнастика: Стилияна Николова (ВИДЕА)

Амбиции

Елвира беше резерва в олимпийския отбор по художествена гимнастика. Месец преди игрите не беше ясно кои точно гимнастички ще представят страната ни на игрите в Париж. Тогава в социалните мрежи имаше странни публикации, в които се изтъкваше, че Елвира трябва да замести Боряна Калейн, която в последствие беше избрана да е една от двете състезателки заедно със Стилияна Николова. Боряна Калейн спечели сребърен медал и стана вицеолимпийска шампионка. По коментари в социалните мрежи майката на Елвира не е била доволна от избора и е смятала, че дъщеря ѝ трябва да представя страната ни. 

Българските кралици в художествената гимнастика: Боряна Калейн (ВИДЕА)

Снимка: Принтскрийн телеграм

Изборът

От Българската федерация по художествена гимнастика обявиха в началото на сезона, че за Париж ще заминат гимнастичките, които най-добре се представят на състезанията през годината. Четирите ни най-добри гимнастички - Стилияна Николова, Боряна Калейн, Ева Брезалиева и Елвира Краснобаева имаха равен брой участия в международните състезания.

Кариера

16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург. На 6-годишна възраст тя се мести със семейството си във Варна, където тренира художествена гимнастика в клуб "Грация".

Българско гражданство

През 2021 година Краснобаева получи българско гражданство, а през 2022-а стана европейска шампионка на обръч за девойки, като добави сребро на топка и бронз отборно. През следващата година грацията спечели титлата за девойки на топка, а заедно със своите съотборнички взе златото в отборното класиране. През 2024 година Краснобаева дебютира на Европейско първенство за жени и завоюва бронз на лента и злато отборно.

Българските кралици в художествената гимнастика: Елвира Краснобаева (ВИДЕА)

Бъдеще

Феновете са единодушни, че Краснобаева уверено вървеше към лидерската позиция на българския национален отбор по художествена гимнастика и имаше своите шансове за участие в следващата Олимпиада, като се има предвид и крехката ѝ възраст - 17 години. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес