Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напук на критиците: Набедената за мъж Имане Хелиф спечели олимпийската титла (ВИДЕО)

10 август 2024, 11:37 часа • 3393 прочитания

Набедената за мъж боксьорка Имане Хелиф успя да спечели олимпийската титла на Игрите 2024 в Париж. 25-годишната алжирка победи единодушно по точки китайката Янг Лиу в кат. до 66 кг на женския турнир по бокс във френската столица.

Имане Хелиф е олимпийска шампионка

Хелиф донесе втората титла на Алжир на Олимпийските игри в Париж след златото на Кайлия Немур в гимнастиката. "Много се радвам. Осем години това беше моята мечта и сега съм златен медалист. Работих осем години, не спах, бях уморена осем години. Сега съм олимпийски шампион!", каза Хелиф.

Имане Хелиф

Как полемика за пола на Хелиф раздели света на два полюса

Имане Хелиф се оказа в центъра на полемика за нейния пол в Париж, като предизвика спор между Международния олимпийски комитет и Международната федерация по бокс. Любопитното е, че на Игрите в Токио Хелиф не предизвика никакви противоречия с присъствието си.

Трябва да се отбележи, че Международната боксова федерация, която твърди, че Хелиф е мъж, не е призната от олимпийския свят заради множество корупционни скандали. От МОК са категорични, че участието на Хелиф в женския турнир по бокс не подлежи на съмнение.

Хелиф стана жертва на кампания от омраза и дезинформация, обагрена с расизъм. Нейният треньор Мохамед Чауа обаче смята, че "всички тези противоречия ѝ дават сила да продължи напред".

ОЩЕ: "В България мъже бият жените си и не е наша работа. Но се гневим за хромозоми в бокса"

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес