Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мобилен телефон лиши италиански герой от медала му в Париж

05 септември 2024, 17:38 часа • 2750 прочитания

Италианският гребец Джакомо Перини беше дисквалифициран и лишен от бронзовия си медал от Параолимпийските игри в Париж, след като в лодката му беше открит мобилен телефон. Спортистът заяви, че това е било недоглеждане и той никога не го е използвал за комуникация. 28-годишният Перини завърши на трето място във финала на единична лодка за мъже PR1 - хора, използващи само ръцете и раменете си, за да гребат, но радостта му беше кратка, тъй като по-късно от Световната федерация по гребане обявиха дисквалификацията му.

Скандална ситуация на Параолимпийските игри 

"На финала на PR1 единично гребане мъже беше установено, че италианският състезател използва комуникационно оборудване по време на състезанието, в нарушение на правило 28 и Приложение R2, подзаконов акт към правило 28", се пише в изявление на Световната гребна организация. Перини заяви, че става въпрос за пропуск, че е оставил телефона си в малка чанта на лодката, в която е имало и бутилка с вода, и не се съгласи с формулировката на изявлението, като заяви, че не е нарушил правилото - "Правилата не казват, че не можеш да носиш телефона, а че не можеш да комуникираш."

Джакомо Перини

Въпросното правило гласи, че "не се разрешава комуникация с екипажа извън лодката с помощта на електрическо или електронно оборудване". Италианската федерация по гребане подаде жалба, която беше отхвърлена, и заяви, че се готви да обжалва решението пред Изпълнителния съвет на Световната федерация по гребане.

ОЩЕ: 12 години по-късно: Отнеха олимпийския медал на руска атлетка

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес