Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макронутриенти: Всичко, което трябва да знаем

08 юли 2024, 18:30 часа • 3634 прочитания

Ако и вие вече сте се объркали от огромната информация, която ни залива ежедневно за това какво е здравословно хранене, не се притеснявайте, защото днес ще изясним всичко, което трябва да знаете относно основните източници на енергия.

Веществата, от които се нуждае тялото ни, за да регулира телесните ни процеси и за да е здраво, са макро- и микронутриентите. Макронутриентите (макросите) са елементите в храната, от които се нуждаем в по-големи количества като въглехидрати, протеини и мазнини, в това число включваме и водата, която е единственият макрос, който не съдържа никакви калории.

Микронутриентите пък са веществата, от които се нуждаем в много малки количества, като например витамините и минералите. Те не ни осигуряват калории, а помагат на телата ни да произвеждат ензими и хормони. Днес обаче ще разгледаме по-обстойно макронутриентите.

Макроси – какво е това?

Най-общо казано това са хранителните вещества, които ни поддържат живи. Телата ни имат нужда от ежедневното им набавяне. Разбира се, всеки човек е индивидуален и има различни нужди, но все пак има установен препоръчителен прием на дневна база.

храна

Основните макронутриенти

Мазнини – имат жизнеутвърждаваща роля за поддържането на кожата, косата и нормалната телесна температура. Те са регулатор на хормоните и са изключително важни за здравето на клетъчната ни функция. Мазнините съдържат двойно количество калории на грам в сравнение с въглехидратите и протеините – 9 калории.

Делят се на наситени и ненаситени, като трябва да се внимава с наситените, защото при голям прием крият риск от повишен холестерол. Здравословни храни, които съдържат наситени мазнини са: авокадо, кокосово масло, семена и ядки.

Ненаситените мазнини са тези, които регулират метаболизма, поддържат еластичността на кожата и насърчават регенерацията на клетките. Източници на полезни мазнини: яйцата, млечните продукти, риба (сьомга и скумрия) и зехтин.

Протеин (белтъци)– те защитават телата ни от болести, участват в хормоналните процеси и изграждат ензимите, регулиращи метаболизма. Протеините работят като градивен елемент на структури в тялото ни, а не като директен източник на енергия, какъвто са въглехидратите. В белтъците се съдържат 4 калории на грам. Източници на протеини са: месо, риба, яйца, млечни продукти, зърнени храни и бобови култури.

Протеин

Въглехидрати – те са източникът на бърза енергия за телата ни. Глюкозата, до която се разграждат се използва от мускулите и мозъка за правилното им функциониране. Въглехидратите също като протеините съдържат 4 калории на грам. Важно е обаче да направим разграничение между прости и сложни въглехидрати:

Прости – абсорбират се много бързо в кръвта, което води до рязко скок в нивата на кръвната захар и бързото освобождаване на енергия. Това е главната причина да избягваме този вид въглехидрати за закуска. Те се съдържат в: плодовете, зеленчуците, млякото и млечните, но също така и в бонбоните, сладкишите, сиропите и плодовите сокове с добавена захар.

Сложни – осигуряват по-бавното освобождаване на енергия, което допринася за контрол на апетита. Храни, в които се съдържат са: зърнените, картофите, царевицата, граха и бобовите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 8 полезни съвета за фитнес и хранене

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес