Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кристиан Василев и вторият олимпийски шанс

18 юли 2024, 19:30 часа • 717 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Кристиян Василев е български гребец. През 2016 година той се състезава в дисциплината двойка скул за мъже на Летните олимпийски игри в Рио. Днес, 8 години по-късно, заминава за Франция, където ще запише второто си участие на най-големия спортен форум. Василев ще се бори с конкуренцията в дисциплината едноместен скиф на Олимпийските игри в Париж.

Гребецът, който ще представя България в Париж

Кристиан Василев

Името на Кристиян Василев се чете в призовите позиции на всяко от големите състезания в гребането, като той винаги се стреми да влезе във финал "А", където се намират най-добрите шест. Но зад тези успехи, които всички виждат, се крие една история, неизвестна за мнозина. Преди Олимпиадата в Токио, провела се през 2021 г., гребецът минава през труден етап в своята кариера, като е много близо от това да се откаже от спорта. Той се разболява от коронавирус и не успява да се класира за Игрите, което го води към мисълта за отказване.

"Доста мислих тогава, но в крайна сметка подкрепата на семейството ми направи така, че аз да продължа и не съжалявам за това си решение. Разочарованията винаги присъстват в спорта, защото няма как да имаш само успехи. Важно е колко си мотивиран да преследваш целите си, тъй като неизбежно ще дойдат и хубавите моменти", споделя Василев.

Пътят към Париж

Василев вече изпита вълнението от участие на олимпийски игри и загърбил неуспеха от 2021 г., заминава за френската столица с много повече опит. Той спечели втора олимпийска квота за българския отбор по гребане, след като завърши втори във финал "А" на скиф на квалификационната надпревара, която се провеждаше паралелно с Европейското първенство по гребане в Сегед. Той намери място на подиума с време 7:35.43 минути, като отстъпи единствено на сърбина Николай Пименов.

Кристиян Василев

"Дойдох подготвен и единствената ми мисъл беше да спечеля. Знаех, че най-силният ми конкурент ще бъде Николай Пименов, но основната цел беше да съм в първите трима и да се класирам за Игрите в Париж. Физически беше трудно заради условията, насрещния вятър, но всичко е психика", коментира Кристиан Василев след спечелването на квотата.

Поглед към олимпийската мечта

А сега целта е една - медал от Олимпийските игри в Париж. Той вече е изпитал няколко неуспешни опита за отличие и е преодолял напрежението преди старта, и сега е готов да покаже възможностите си на най-голямата сцена.

"Трябва много да го искаш, никой успех не е дошъл без труд, усилия, лишения, търпение. Ако това е основната ти цел, ти го преследваш и рано или късно нещата се случват. Семейството и треньорът ми са най-голямата ми опора", сподели 32-годишният гребец.

Кристиян Василев

Националът ни се подготвяше на гребния канал в Пловдив за Световната купа в Люцерн в края на месеца, като това беше последното му състезание преди Париж 2024. Там той си свери часовника си с конкуренцията и завърши на 5-та позиция, изминавайки дистанцията от 2000 метра за 7:01.99 минути.

Състезанията по гребане в Париж са планирани да се проведат от 27 юли до 3 август на Националния олимпийски морски стадион. Броят на гребците, които ще се състезават в 14 категории по пол на тези игри, е намален от 526 на 502, като разпределението между мъжете и жените е равно. Въпреки леките промени в броя на спортистите, програмата остава непроменена спрямо предишното издание, тъй като състезанието ще включва равен брой категории за мъже и жени - седем.

Автор: Дария Алекандрова

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес