Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ясна Петрова: Искам да се доближа до медалите на Европейското по крос кънтри

12 декември 2023, 13:50 часа • 4481 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

През изминалия уикенд българската лекоатлетка Ясна Петрова записа много силно класиране на Европейското по крос кънтри за девойки до 23 г., финиширайки на 10-о място в конкуренцията на още 73 талантливи момичета от целия континент. За следващата година Ясна се надява да бъде "доста близо" до медалите. 

Ясна Петрова, която влезе в топ 10 на Европа по крос кънтри

Ясна Петрова е една от младите надежди на българската лека атлетика, като в последните години учи и тренира в САЩ. Там тя се подготвя и състезава в условията на много сериозна конкуренция, което ѝ помага да се развива в бяганията на средни и дълги разстояния. Неуморният труд даде резултат в неделя, когато Ясна влезе в топ 10 на Европа.

Европейско първенство по крос кънтри 2023

Ясна изпълни целта си

Преди състезанието Петрова предпочете да не назовава конкретна цел за класиране, но след това призна, че желанието ѝ е било да попадне в първата десетка. "Изпитах удовлетворение. Това беше моята цел за този формат. На база на този резултат ще знам какво да очаквам занапред на европейска земя", каза Ясна пред Actualno.com.

Колко далеч са медалите?

Европейска шампионка при девойките до 23 г. стана британката Меган Кийт, която записа историческа победа с рекордна преднина пред останалите състезателки (на 2:02 мин. пред Ясна). Бронзът обаче не бе толкова далеч от Петрова, колкото златото - на 28 секунди. Разлика, която българката иска да стопи през следващата година, която ще ѝ бъде последна при девойките до 23 години.

Меган Кийт

"Третото място бе на 28 секунди, което не е малка разлика. Живот и здраве, с постоянна подготовка и още малко опит на подобни форуми, бих се целила да съм доста близо до топ 3 догодина. Победата и историческото бягане на Кийт ми действа мотивиращо, защото е наслада да видиш "манифестация" на какво е способно тялото и ума на момиче на същата възраст като мен", споделя Ясна Петрова.

Преди почти десетилетие друга родна атлетка - Милица Мирчева, взе историческо първо сребро за България при девойките до 23 г. от европейско по крос кънтри. Тази година Милица участва при жените на Европейското по крос, а на шампионата се състезаваха и още двама българи - Девора Аврамова и Иво Балабанов. Ясна се надява, че може да се доближи до успеха на Милица от 2014-а.

Кариерата на Ясна Петрова започва от ориентирането

В началото Ясна Петрова започва кариерата си в друг спорт - ориентирането. Именно от там тръгва пътят и на нейната връстничка и и абсолютна шампионка Меган Кийт. Двете участват на международни състезания по ориентиране допреди 4-5 години и постигат високи резултати. След това обаче както Ясна, така и Меган се насочват към "Царицата на спортовете" - леката атлетика.

Меган Кийт

С какво ориентирането е помогнало на Ясна за успехи в леката атлетика?

Според Ясна ориентирането ѝ е дало една добра основа за успехи в леката атлетика. "Спортът ориентиране от ранна възраст е фокусиран върху бягането на дълги разстояния, докато при леката атлетика често подготовката от ранна възраст включва и други дисциплини. Макар и ориентирането не винаги да е на много висока скорост, то изгражда много силови качества", кометира тя.

"Бягането в гората заздравява тялото по начин, по който никое друго упражнение не може да го постигне. Особено за “малките мускулчета”, както се изразяваше предишният ми треньор Иван Сираков (също състезател по ориентиране - бел.ред.). Откъм психическа подготовка ориентирането те учи никога да не се отказваш, защото не можеш да предвидиш другите как са се справили с трасето. Прилагайки това в леката атлетика, въпреки че конкурентите са ми пред очите, често ми помага за по-добър резултат", добави още Ясна за приноса на ориентирането за резултатите ѝ в леката атлетика.

Ясна Петрова

Сезон 2023 за Ясна Петрова започва с принудителен фалстарт

Сезонът през 2023 година за Ясна започва с възпаление на сухожилие и изкълчен глезен, като с помощта на нейния треньор в Щатите - Адам Трибъл, решават да подходят умно и да поставят здравето на първо място. Те се фокусират върху пикова форма за по-късен етап от сезона, когато наистина е важно, без да поемат излишни рискове с нейното здравословно състояние.

"С правилните решения пиковата ми форма дойде в точния момент - на последните 2 състезания. Целта ми беше в Щатите да вляза в топ 40 на националното състезание и да взема награда All-American. Размина ми се на по-малко от 2 секунди, но това само ме остави гладна за още, имайки предвид предстоящото европейско първенство."

Ясна Петрова

Щастливият завършек на 2023-а

"Изключително бях благодарна и мотивирана от факта, че Българската федерация по лека атлетика ми предостави възможност да отида. С подкрепата на треньорите и отбора в Щатите тренировките ми продължиха след приключването на сезона там и определихме цел топ 10 за Европейското. Постигайки това, сега е време за почивка и след това надграждане за сезона на писта на открито", заяви Ясна.

С какво се различават тренировките в САЩ от България?

Тя сподели и разликите между тренировките в нейния спорт в България и в САЩ. В Щатите тя има възможност да тренира с голяма група от други момичета на нейното ниво, докато в България това няма как да се случи. "Главната разлика е тренировките в група. Обожавам да тренирам с момичетата! Още фактът, че треньорът е винаги там до нас, е ключов, особено в трудните сесии. Честата смяна на трасета е също приятна разлика", коментира още Ясна Петрова пред Actualno.com.

Ясна Петрова

"Ключът" към успеха е в постоянството

Тя добави още, че основната ѝ цел за 2024-а е да се съхрани здрава и да може да тренира пълноценно. Едва тогава ще може да мисли и за резултати. "Целите ми за 2024-а са да съм здрава, да се развия възможно най-много, използвайки всички ресурси, които имам. Откъм цели по състезания, бих могла да кажа на по-късен етап. Обичам да си свърша работата и после да говоря за потенциалните постижения."

Попитана за това какъв е "ключът" към успеха с една дума, Ясна каза: "Постоянство. За да си постоянен, трябва да си здрав и щастлив от това, което правиш." 

Автор: Стефан Йорданов / Actualno.com

ОЩЕ: Българската лекоатлетка Ясна Петрова записа уникален рекорд в САЩ

Спортните рубрики на Спортни новини - Actualno.com вече са онлайн!🤩 ✍️Всяка седмица Ви очакват коментари, анализи,...

Публикувахте от Спортни новини - Actualno.com в Понеделник, 27 ноември 2023 г.
Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес