Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранската бунтарка, която мечтае българският химн да зазвучи в Париж: Кимия Ализаде

23 юли 2024, 11:30 часа • 4355 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Кимия Ализаде е една от големите звезди на олимпийското таекуондо. Иранката ще представлява България на Олимпийските игри в Париж, след като се опълчи на режима в родината си и получи гражданство у нас. Тя притежава достатъчно опит на най-високо равнище, а напоследък доказа, че се намира и в превъзходна форма, за да атакува поне медал във френската столица.

Смелата иранка, която ще се бори за български медал в Париж

Кимия е родена е в Карадж, Иран в семейство от ирански и азербайджански произход. Тя е бронзова медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, както и носителка на сребърно и бронзово отличие от световните първенства през 2017 и 2015 година.

ОЩЕ: Само в Actualno.com: Председател на българска федерация получи държавна награда от Северна Корея

Кимия Ализаде

Кимия бяга от Иран заради политическия режим

На 10 януари 2020 година обявява, че напуска Иран и няма повече да се състезава за родината си. Причината, която Ализаде изтъква, е несъгласие с политическия режим в страната си. На Олимпийските игри в Токио през 2021 година първоначално изявява желание да се състезава за Германия, но в крайна сметка представлява отбора на бежанците.

В Instagram тя обявява, че е дезертирала поради ограниченията на жените в Иран, наричайки себе си „една от милионите потиснати жени в Иран, с които управляващите в страната си играят от години“. „Вземаха ме където пожелаят, обличах каквото ми нареждаха, повтарях всяко изречение, което ми диктуваха. Винаги когато имаше възможност ме експлоатираха“, пише тя, добавяйки, че заслугата е на тези, които управляват. 

ОЩЕ: Дебютиращият в Париж мултифункционален лекоатлет: Младият талант Божидар Саръбоюков

Дните до Париж

Кимия Ализаде вече донесе титла на България

Така се стига до март месец 2024-та, когато Българската федерация по таекуондо обявява, че е постигнала уговорка с Кимия Ализаде вече да защитава трибагреника. Състезателката оправда доверието два месеца по-късно и донесе европейска титла за България, а наскоро постигна 21-вата си поредна победа и завоюва златен медал на Турнира за солидарност.

Кимия Ализаде е единственият български представил в този спорт, след като младата надежда Калина Бояджиева се контузи. Натурализираната иранка има всички предпоставки да запише добро класиране в Париж и за пореден път да демонстрира колко силна жена е.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Единствената българска рибка, която ще се бори за финал в Париж: Габриела Георгиева

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес