Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Фабриката за деца" на Етери Тутберидзе - какво не е наред с руското фигурно пързаляне (СНИМКИ)

16 февруари 2022, 09:35 часа • 21961 прочитания

Безспорно най-обсъжданото събитие на зимната Олимпиада в Пекин 2022 година е допинг скандалът на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева. Но зад тази история се крие поредица от възходи и сривове на момичета, подбрани и тренирани от Етери Тутберидзе. Именно тя води фигуристките към олимпийския връх не един и два пъти, но с цената на какво!

Съмнение в допустимостта на методите на Тутберидзе се появиха след случая с олимпийската шампионка в отборното класиране през 2014 година Юлия Липницкая. На Олимпиадата през 2014 година тя печели злато в отборното класиране, а в индивидуалното е на 5-то място. Освен това Липницкая е световна шампионка за младежи (2012), европейска шампионка (2014). Юлия е най-младата шампионка в историята на Зимните олимпийски игри, на 15 години и 249 дни.

Ако през 2014 година появата на Липникцая беше неочаквана, то през 2022 година участието на Валиева е закономерно следствие от треньорските методи на Тутберидзе, които с всяка изминала година предизвикват все повече въпроси.

В момента Валиева е единствената фигуристка, която изпълнява троен аксел и четворен скок в една програма. Самата тя споделя преди време: "Веднъж Етери Георгиевна призна, че харесва фигуристи, които са близки до отчаянието... Радвам се, че тя повярва в мен и започна да ме тренира." 

Фабрика за деца

Тутберидзе е първият треньор в света "пуснал на конвейер" изпълнението на четворни скокове в женското фигурно пързаляне. Те са изпълнявани от повечето възпитаници на Тутберидзе. Тайната на успеха може да се крие в малко или много волната трактовка на правилата във фигурното пързаляне - експертите отбелязват, че понякога фигуристките допускат неправилна постановки при изпълнението на скока. Освен това става въпрос и за "възрастова революция", станала в треньорския щаб на Тутберидзе, която не случайно наричат "фабрика за деца."

 

Етери Тутберидзе. Снимка: Getty images

За изпълнението на четворен скок е необходимо много силно усилие, за да съедини момента на вертикалния отскок от леда със започналото въртене. Конституцията на женското тяло не позволява това да бъде направено и затова те се изпълняват само от подрастващи момичета, чието тяло все още не е развито, обяснява изданието wonderzine.com.

Изпълнението на четворни скокове може да доведе до сериозни травми, най-вече в областта на гърба. Освен това те трябва да поддържат ниско тегло и да са на строга диета, което може да доведе до хранителни разстройства. Точно както се случи с Юлия Липницкая, която лекува анорексия след участието си в Олимпиадата.

След навършване на пълнолетие този спорт става затворена врата за момичетата - те започват да падат при изпълнението на елементите и са принудени да завършат кариерата си прекалено рано без да имат възможност да планират следващ олимпийски сезон.

Прекрасна, но жестока

Етери Тутберидзе не веднъж е обвинявана в жестоко отношение към фигуристките.

"Не всички разбират, че ако треньорът крещи - значи обича. Това означава, че той вижда в теб нещо, което го няма при другите спортисти", обяснява Тутберидзе отношението си към момичетата.

Тя нарича "пропусната възможност" отказът на възпитаничката й Алена Косторная от тренировка заради счупена ръка.

"Тя просто съвсем не трябва да яде. Много ми е мъчно, че се налага да изтърпи всичко това, но нищо не мога да направя. Тя е герой, ще се справи. Когато трябва да отслабне, тя яде само прах - фибри, които й дават енергия. Теглото намалява много бавно по 100 г на ден, но тя се правя, Слава богу". По този начин Тутберидзе обясни състоянието на Юлия Липницкая преди Олимпиадата през 2014 година.

 

Тутберидзе с Юлия Липникцая. Снимка: Getty images

Олимпиадата през 2018 година също не премина без драми. Тогава в последния момент Тутберидзе включи в състава освен водещата Евгения Медведева (тогава на 19 години) и 15-годишната Алина Загитова. Медведева остава втора в крайното класиране само с 1,31 точки зад Загитова. Малко след Олимпиадата обявява, че напуска Тутберидзе, намеквайки, че треньорът не й е дал шанс да спечели заслуженото олимпийско злато, включвайки по-младата Загитова в състезанието.

Пред ТАСС самата Тутберидзе коментира случилото се така: "Медведева спечели олимпийското сребро. До този момент тя печелеше всички състезания. Разбирате ли, че някои спортисти не постигат дори част от тези заслуги и трябва да се цени това, което имаш. Трябва да благодариш на Господ, че дори с травми и проблеми всичко е било добре. Колкото по-труден е пътят към целта, толкова по-ценен е самият медал - не трябва да да бъдеш недоволен от медала. Пътят на Женя беше по-труден от този на Загитова, но мнозина не постигат дори и това." 

Медведева споделя пред eurosport.ru, че преди Олимпиадата е променена програмата й и е върнато изпълнение с по-малко сложни елементи, докато тази на Загитова е била на по-високо техническо ниво. Медведева се доверява на треньора си и в крайна сметка губи олимпийското злато.

 

Тутберидзе с Евгения Медведева. Снимка: Getty images

Любопитно е, че дъщерята на Етери Тутберидзе Диана Дейвис е състезателка от танцовите двойки, където няма сложни акробатични елементи и състезателите са пощадени от сериозни травми и проблеми със здравето в зряла възраст.

Заплаха за фигурното пързаляне

Спортистите са на едно мнение, че безпощадният конвейер и тормоз над деца в търсенето на олимпийското злато няма да доведат до нищо добро, нито на момичетата, нито на фигурното пързаляне.

"Познавам много спортисти, които са сломени емоционално и физически, защото за системата няма значение колко човешки материал ще отиде напразно, докато има дори малцина, които съответстват на очакванията. Но най-страшно е за онези, които са могли да се задържат в спорта (макар и няколко години), а после се "чупят", защото са прекалено стари, за да продължат кариерата си", споделя финландската фигуристка и трикратна медалистка от европейски първенства Кийра Корпи.

 

Анна Щербакова, Альона Косторная и Александра Трусова на почетната стълбичка от европейското първенство в Грац. Снимка: Getty images

Треньорът и фигурист Александър Жулин предлага да се поведе борба  и да се вдигне възрастта за участие в състезания. Според него ако това се промени ще даде възможност на треньорите да развиват момичетата правилно и ще намали травмите. Стремежът към четворните скокове е гигантски шанс да получиш травма. Фигуристките се стремят да изиграят всичко до 15 години, а после? 

Как може Каролина Костнер или Евгения Медведева да се конкурират с 14–15-.годишни момичета, които скачат четворни без да разбират нищо.

"Едно е очевидно - "детската фабрика" на Етери Тутберидзе е само следствие от нечовешката култура, която се е наложила в този вид спорт. И тя не е измислена от нея. Има не малко треньори, които работят по подобен начин и много федерации одобряват тези методи на подготовка", казва още Корпи.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес