Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единствената българска рибка, която ще се бори за финал в Париж: Габриела Георгиева

22 юли 2024, 17:30 часа • 2255 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Габриела Георгиева е единствената дама, която ще представя българското плуване на Олимпийските игри в Париж 2024. Тя ще се впусне в надпреварите на 100 и 200 м гръб, като на по-дългата дистанция даде сериозна заявка за финал във френската столица с постижението си на изминалото Световно първенство в Доха, Катар.

Габриела Георгиева: Възродената плувкиня, която се цели в олимпийски финал

През февруари нашата спортистка завърши на шесто място с резултат 2:10.11 мин. На полуфиналите тя постави нов национален рекорд с резултат 2:09.95 мин., което ѝ осигури виза за Игрите в Париж! В състезанието на най-добрите осем Георгиева за втори път слезе под предишния български рекорд на Екатерина Аврамова от 2:10.43 мин. 26-годишната плувкиня записа добро класиране и в по-късата дистанция 100 метра гръб - 13-а позиция.

Габи Георгиева се зарече за финал в Париж пред Actualno.com

Дни след фурора Георгиева застана пред камерата на Actualno.com и разкри, че е била болна с 39,5 градуса температура преди надпреварата, но въпреки това възражда кариерата си. Тя участва на Световно за жени още през 2017-а, когато е едва на 20. Минават близо 7 години, преди да дойде и големият пробив на Габи в световния елит. 

ОЩЕ: След европейската титла: Любомир Епитропов гони олимпийски медал

Дните до Париж

Габи бе на косъм да се откаже от плуването

Тя не съумява да се класира за Олимпийските игри в Токио и преживява психологически спад. Дори се замисля за отказване от професионалния спорт. "Това се случи на един лагер, когато бяхме на Белмекен. И тогава всъщност го споделих само с едно момиче. Така ми мина през ума. Аз съм малко импулсивна. Понякога казвам неща, за които съжалявам. Наистина ми мина през ума тогава, признавам си. Но се радвам, че не го направих и не се отказах", разказа Георгиева пред Actualno.com.

За Париж плувкинята заминава без големи очаквания, готова да се наслади на всеки един момент. Въпреки своята скромност Габриела Георгиева тренира усърдно, за да постигне целта, заявена пред нашата медия преди 5 месеца - олимпийски финал, който за Габи ще бъде равностоен на медал (цялото интервю с Габриела Георгиева гледайте, като проследите линка).

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Дебютиращият в Париж мултифункционален лекоатлет: Младият талант Божидар Саръбоюков

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

 

 

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес