Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дебютиращият в Париж мултифункционален лекоатлет: Младият талант Божидар Саръбоюков

20 юли 2024, 19:03 часа • 3201 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Божидар Саръбоюков е една от големите надежди на България в леката атлетика. Състезателят на Хеброс Харманли ще дебютира на олимпийски игри в Париж 2024. Въпреки крехката си възраст 19-годишният ни представител вече е постигнал редица международни успехи, които са заявка за добро класиране във френската столица.

Роден да скача: Българският атлет Божидар Саръбоюков

Божидар започва кариерата си в леката атлетика на спринтовите дисциплини, като по-късно преминава към скоковете. Фокусира се върху високия скок, като едва на 18 години преодолява летвата на 2.20. С изявите си в сектора българинът става многократен национален и балкански шампион и си осигурява участие на Световното първенство за юноши под 20 г. в Кали, Колумбия, където печели второ място.

ОЩЕ: 7 дни до Париж 2024: С какви амбиции тръгва България към Олимпийските игри?

Божидар Саръбоюков

Мултифункционалният Атлет №1 на България

Впоследствие Саръбоюков постига страхотни резултати в дългия и тройния скок, които му осигуряват приза Атлет №1 на България за 2023 година, когато Божидар трупа медали от шампионата на Стария континент до 20 години и подобрява национални рекорди. През 2024-та младата надежда отново блести на международната сцена.

Успехи валят един след друг

През май той заслужи среброто на дълъг скок на Балканския шампионат за мъже и жени по лека атлетика в Измир, Турция, оставайки на 5 см от златото. На Европейското в Рим пък финишира на шесто място. Последната му изява бе на национално ниво, когато завоюва трета титла в България в скока на дължина на открито.

Едва на 19 години, но с редица постижения зад своя гръб, Божидар Саръбоюков изпълни още една мечта и ще участва на олимпийски игри. Програмата на мъжете в дългия скок във френската столица започва с квалификации на 4 август и завършва с финал на 6 август.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Дебютантът, който заминава за Париж в най-добрата си форма: Марк Христов

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес