Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българският национален отбор по водна топка до 19 години стартира с историческа победа на европейските финали

02 септември 2024, 15:12 часа • 669 прочитания

Българският национален отбор по водна топка за юноши до 19 години стартираха с победа срещу Словения с 15:11 (3:3, 5:5, 4:2, 3:1) в първата си среща на Европейското първенство, което се провежда в Бургас. Самуил Иванов бе най-резултатният за родната селекция, като вкара пет гола. По 4 точни попадения добавиха Дарио Дановски и Веселин Ганчев.

Юношеските национали по водна топка стартираха с победа на ЕП в Бургас

България поведе в началото на срещата чрез точен изстрел на Веселин Ганчев, но след това допусна три поредни топки във вратата си. Все пак нашите успяха да се върнат до 3:3 и удържаха на натиска на словенците в края на първата част, които бяха с човек повече във водата. Срещата продължи гол за гол, но в края на третия период България взе аванс от 12:10 с голове на Самуил Иванов и Ганчев. В последната четвърт от двубоя и двата отбора имаха по едно отстраняване. До края на мача обаче българите доминираха и вкараха още три гола, за да спечелят мача с 15:11. В другата среща от група "D" на Дивизия 2, в която е България, Румъния победи Чехия с 14:8 (3:1, 4:2, 4:3, 3:2).

Първенството в Бургас се провежда с 16 отбора, като те са разделени на две дивизии по осем, които пък сами по себе си са разпределени в две групи по четири състава. Първите два отбора от всяка група в Дивизия 1 се класират директно за 1/4-финалите след края на първия етап. Отборите, които са на 3-то и 4-то място в групите на Дивизия 1 играят плейофи с първите два отбора от всяка група в Дивизия 2, за да бъдат опредлени последните четвъртфиналисти.

При това положение България има за задача да постигне още една победа, за да си гарантира място в плейофите. Днес младите "лъвове" ще мерят сили с тима на Чехия от 19:00 часа българско време. Двубоят ще бъде пряко излъчен в българския национален ефир, като каналът, който ще предава на живо срещата е БНТ 3.

ОЩЕ: Отиде си един от най-добрите ватерполисти на България

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес