Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българин да участва в Путиновата Олимпиада - няма проблем, няма и наказание

21 юни 2024, 16:43 часа

Българските самбисти, които участваха в т.нар. Путинова Олимпиада - Игрите БРИКС в Казан, няма да бъдат наказани нито от Министерството на младежта и спорта (ММС), нито от родната федерация по самбо. Причината е начинът на финансиране на нашите представители за конкретното състезание, явяващо се алтернатива на Олимпийските игри в Париж.

Реклама

ММС: Няма как да накажем самбистите, участвали на Игрите БРИКС 2024

"България следва общата политика на Европейския съюз, касаеща многостранните и двустранни отношения с Руската федерация след военната й агресия срещу Украйна, според която участия в мероприятия, организирани от Русия, следва да бъде сведено до минимум и/или преустановено", гласи началото на позицията на ММС пред bTV.

ОЩЕ: Евро 2024: Грузинците псуват Путин от трибуните, паника в руска онлайн телевизия (ВИДЕО)

Дните до Париж

"Въпрос на морал, но няма нормативна уредба"

"Участието на българските състезатели в Спортните игри на БРИКС в Казан, Русия, не е финансирано от ММС. Спазването на политиката на България и Европейския съюз е въпрос на морал. Министерството на младежта и спорта няма нормативна уредба, чрез която да наложи санкции на БФСамбо или друга федерация, както състезатели, заради участието им във въпросното състезание", казват още от министерството.

Русия е платила българското участие на Игрите БРИКС

Припомняме, че 36-годишният Ангел Ангелов и младите Ива Иванова и Таня Радулова бяха единствени спортисти от страна от Европейския съюз, които излязоха на татамито в Русия. Те няма да получат никакви санкции, тъй като всички разходи по участието им в БРИКС 2024 са покрити от организаторите.

От федерацията по самбо не виждат проблем

"Самбото е руски спорт и смятам, че е напълно нормално да се ходи по такива състезания, защото така се трупа опит. Нямаме политически възгледи към която и да е страна", заяви пред bTV президентът на родната федерация по самбо Росен Димитров. Иначе федерацията по самбо получава държавна субсидия за неолимпийски спорт. За 2024 година тя е в размер на 314 000 лв. Нито лев обаче от тази сума не е използвана за участие в т.нар. Путинова Олимпиада.

ОЩЕ: Официално: Руските тенисисти ще участват на Игрите в Париж 2024

След 23:33 може да видите представянето на България на церемонията по откриване на Игрите Брикс 2024. 

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес