Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боян Иванджиков защити титлата си на Купа България навръх 70 години ориентиране у нас

28 юли 2024, 19:54 часа • 1542 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Боян Иванджиков спечели убедително най-голямото състезание по ориентиране у нас - Купа България, защитавайки титлата си от 2023 година. Състезателят на "Валди София" разби конкуренцията в мъжката елитна група, финиширайки тридневната надпревара с над 10 минути аванс пред преследвачите си.

Боян Иванджиков - отново победител в Купа България

Победата на Иванджиков дойде навръх 70 години ориентиране в България - и то в условията на силна чуждестранна конкуренция. Няколко състезатели от Румъния и Великобритания, включително такъв от британския националния отбор (Фреди Каркас), се впуснаха в надпреварата в местността "Узана" край Габрово, но Иванджиков остана недостижим и през трите дни.

Още в първия ден Боян отвори 4-минутна преднина спрямо британеца Еди Нарбет. Във втория ден той направи ново солидно бягане, и макар да остана на 20 секунди от най-доброто време за деня, си осигури комфортна преднина от над 6 минути пред втория в класирането за третия състезателен ден, който бе във формат на преследване.

Боян Иванджиков

Иванджиков финишира с 10 минути аванс в преследването

В последния ден от състезанието Боян Иванджиков отново даде първо време по маршрута - и се прибра 10 минути преди втория и третия Еди Нарбет и Иван Сираков, които финишираха на 21 секунди разлика един от друг. До финален спринт не се стигна, след като Нарбет успя да "изръси" Сираков в заключителните метри преди последната контролна точка.

За Боян Иванджиков това бе втора титла от Купа България във втора поредна година, след като през 2023-а спечели драматично, стартирайки трети в преследването. Рекордът за най-много спечелени титли от Купа България се държи от Кирил Николов – Дизела: 8 на брой. Треньорът на Боян във "Валди София" - Теодор Димитров, дълго време държеше рекорда със 7 титли.

Боян Иванджиков е част от националния отбор по ориентиране на България. Той представя страната на Световното първенство в Единбург в дисциплината смесена спринтова щафета, а през август му предстоят още две участия на големи форуми - Световното студентско първенство в България и Европейското първенство в Унгария.

Целеустремените тренировки на Боян в последната година видимо дават резултат, като той се превърна в доминант в ориентирането у нас, а на международно ниво на няколко пъти показа, че разполага с потенциал да се доближи до световния елит.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": "Стой отзад, за да спечелиш": Митът, който Якоб Ингебригтсен ще развенчае в Париж

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес