Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алонсо 2.0: Как Джордж Ръсел превзе първата позиция в стила на легендарния испанец

24 юни 2024, 18:10 часа • 705 прочитания

Десетото състезание от сезона във Формула 1 вече е в историята, а надпреварата за Гран При на Испания ни представи вълнуващи моменти още от самия старт. Още в първия завой в битката на пистата "Катлуния" Джордж Ръсел, който стартира от четвърта позиция на стартовата решетка се изкачи до първото място.

Епичното изпреварване на Ръсел на старта в Барселона

В съботната квалификация Ръсел се нареди до съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън на втора редица на стартовата решетка, но впечатляващо успя да изпревари и втория Макс Верстапен и намиращия се на полпозишън Ландо Норис.

Макар че преднината му продължи само няколко обиколки, преди Ред Бул-ът на Верстапен да заеме първата позиция, Ръсел изпита голямо удовлетворение от двойното изпреварване. Младият британец направи препратка към едно от епичните изпреварвания на Фернандо Алонсо в Барселона, когато испанецът се изкачи от 4-тата до 1-вата позиция на старта: "Събудих Алонсо-то вътре в себе"

Помолен да отрази първите секунди на състезанието, Ръсел се развълнува: "Това беше толкова емблематичен старт. Прогнозите за времето гласяха, че ще има силен насрещен вятър в този завой и знаех, че мога да натисна спирачките много дълбоко в завоя и да хвана момчетата неподготвени."

Джордж Ръсел заяви, че е прекарал нощта преди Гран при на Испания, "мечтаейки" за невероятен старт, но дори в мечтите му не се получило толкова добре, колкото реално стана: "Някак си мечтаех за това предната вечер. Не мислех, че ще се сбъдне така, както се случи, така че беше забавно!"

Възходът на Мерцедес

Ръсел изтъкна много позитиви, когато бе попитан дали смята, че уикендът е още едно доказателство, че Мерцедес се връща в борбата за титлата.

Джордж Ръсел

 

"Да, определено. Вече няколко поредни състезания се борим за първите редове на стартовата решетка и за подиуми в неделя. Наистина е вълнуващо да видиш напредъка, който сме постигнали, и чувствам, че сега наистина можем да надграждаме."

В крайна сметка Ръсел пресече финалната линия на четвърто място след бавен питстоп и битка в края на състезанието със съотборника си Хамилтън, който успя спечели първия си подиум за сезона.

ОЩЕ: Верстапен потрепери в края, но триумфира за трети пореден път в Гран При на Испания

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес