Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Айк Мнацаканян: Арменецът, който мечтае за олимпийско злато с България

17 юли 2024, 15:30 часа • 1250 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Айк Мнацаканян е една от големите надежди на България за медал от Олимпийските игри в Париж в класическата борба. Арменецът представя страната ни от 2018 година като вече има на сметката си четири отличия от световни и европейски първенства.

Айк Мнацаканян е роден в Грузия 

Айк Мнацаканян е роден на 14 октомври 1995 година в Грузия, но израства в руската столица Москва. Той е близък приятел с легендата на българската и световна борба – Армен Назарян. Именно двукратният олимпийски шампион прави връзката му със страната ни и го убеждава да се бори за България.

Айк Мнацаканян

Бори се за България от 2018-та 

През 2018-та Айк Мнацаканян получава право да се състезава за България. Още същата година той демонстрира своя талант и печели бронзов медал в класическата борба в категория до 72 килограма от Световното първенство в Будапеща. Мнацаканян продължава с отличното си представяне и през 2019-та печели още две бронзови отличия за България – от Световното първенство в Нур Султан и от Европейското в Букурещ.

През 2020-та сменя категорията

Айк Мнацаканян

След това арменецът се качва в горната категория – до 77 килограма. През 2020-та той участва на Олимпийските игри в Токио, но там не се представя по най-добрия начин и завършва на 12-то място в категорията си.

Това обаче не се отразява на Мнацаканян и през 2022-ра взима четвъртия си медал като български състезател. Той отново е бронзов и е от Европейското първенство в Будапеща. В кариерата си е печелил още редица международни турнири и триумфира в надпреварата „Никола Петров“ през 2022-ра.

Второ участие на Олимпийски игри

Айк Мнацаканян

Сега на Айк Мнацаканян му предстои второ участие на Олимпийски игри. Борецът спечели квотата си за Игрите в Париж по време на световната квалификация, която се проведе в турската столица Истанбул. Арменецът е пределно мотивиран да се представи по възможно най-добрия начин и най-накрая да спечели златния медал за България, който му убягва в последните години.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: Трансферът на Гриша Ганчев, който бленува да завоюва олимпийска титла за България

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес