Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

14 дни до Париж 2024: Кои нации са фаворити на Олимпийските игри?

12 юли 2024, 07:00 часа • 779 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

До началото на Олимпийските игри в Париж остават точно две седмици. Най-голямото спортно събитие ще бъде проследено от милиарди по света и обещава много емоции на феновете. Игрите в Париж ще стартират на 26 юли и ще продължат до 11 август.

На Олимпийските игри в Париж ще участват над 10 500 състезатели от цял свят. Общият брой на спортовете е 32, а различните дисциплини са 329. В днешния материал от рубриката ни „Дните до Париж 2024“ ще обърнем внимание на фаворитите за спечелване на най-много медали от Олимпийските игри.

САЩ е основният фаворит

Олимпийски игри в Париж 2024

Безспорният фаворит за спечелване на най-много медали e националният отбор на САЩ. По традиция американците изпращат една от най-големите делегации на Олимпийски игри и поради тази причина, в комбинация с факта, че страната инвестира огромни средства в спорт, е напълно резонно да се очаква, че именно Щатите ще спечелят най-много медали.

До момента, в историята на Олимпийските игри, САЩ са спечелили общо 2629 медала. От тях 1061 са златни, 830 сребърни и 738 бронзови. В тази бройка обаче не влизат отнетите медали (б.а. – заради употребата на допинг или друга причина). Освен това американците са №1 по спечелени медали от последните 7 Олимпийски игри, като в шест от тях са и лидер по златни отличия.

Китай също има сериозни амбиции

Олимпийски игри в Париж 2024

Китай е друг от фаворитите за спечелване на най-много медали. Подобно на САЩ страната инвестира големи средства в спорта и именно поради тази причина на последните Олимпийски игри в Токио през 2020-та местните атлети взеха общо 38 златни медала – един по-малко от американците.

И Китай ще изпрати сериозна делегация в Париж, която да брани честта на страната. Азиатците могат да се похвалят с общо 636 медала от Олимпийски игри. От тях 263 са златни, 199 сребърни и 174 бронзови.

Останалите фаворити в Топ 5

Олимпийски игри в Париж 2024

Великобритания също се нарежда сред фаворитите за завоюването на най-много медали. За разлика от Китай, островитяните до момента са спечелили общо 916 медала – 284 златни, 318 сребърни и 314 бронзови. Британците ще изпратят голяма делегация в Париж и няма да е изненада, ако се набъркат в битката за челото.

Друга държава, която има сериозни шансове за първото място по медали е домакинът Франция. Страната е сред традиционно силните държави на Олимпийски игри и именно поради тази причина може да се похвали със 751 отличия. От тях 223 са златни, 251 сребърни и 277 бронзови.

Германия е петата държава, която влиза сред основните фаворити за най-много медали от Игрите в Париж. До момента страната е спечелила общо 655 медала – 201 златни, 207 сребърни и 247 бронзови отличия.

Къде е България?

Карлос Насар

България ще изпрати общо 45-ма спортисти на Олимпийските игри в Париж. Те ще се състезават в 16 спорта – художествена гимнастика, лека атлетика, бокс, борба, плуване, бадминтон, вдигане на тежести, гребане, джудо, спортна гимнастика, спортна стрелба, кану-каяк, модерен петобой, тенис на корт, фехтовка и таекоундо.

През годините страната ни се представя на доста добро ниво на Летни олимпийски игри като родните състезатели са завоювали общо 224 медала. Златните са 54, сребърните 88, а бронзовите 82. Дали техният брой ще се нарасне след Игрите в Париж - предстои да разберем.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 21 дни до Париж 2024: Наръчник за Олимпийските игри – всичко, което трябва да знаете

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес