Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 месеца затвор в Русия: Американската шампионка, която не загуби надежда (ВИДЕО)

28 април 2023, 12:22 часа • 1453 прочитания

Американската баскетболистка Бритни Грийнър говори публично за пръв път след 10-месечното си задържане в Русия. Двукратната олимпийска шампионка беше освободена от една от най-известните руски наказателни колонии при размяна на затворници със САЩ в края на миналата година, след като беше арестувана през февруари 2022 г.

"Трудните времена не са ми чужди", заяви Грийнър по време на емоционална пресконференция. "През целия живот се сблъсквам с несгоди", добави още Грийнър, която бе задържана и осъдена в Москва за притежание и трафик на наркотици. 

ОЩЕ: "Това е срам": Тръмп е възмутен от размяната на руски търговец на оръжие за спортистка от САЩ 

Тя заяви, че в Съединените щати ѝ е бил предписан медицински канабис за хронично заболяване и никога не е имала намерение да нарушава закона. Представители на САЩ заявиха, че тя е била задържана неправомерно и е била използвана като политическа пионка на фона на все по-обтегнатите отношения с Русия.

В четвъртък тя благодари на президента на САЩ Джо Байдън за помощта, която е оказал при преговорите за освобождаването ѝ, и заяви, че гледането на снимки на семейството ѝ е помогнало да продължи да живее, докато е била задържана.

"Бях наясно с усилията и всичко, което се случваше", каза Грийнър. "Това ме накара да имам надежда." Грийнър обеща да се посвети на връщането у дома на други американци, задържани в чужбина. Освобождаването ѝ предизвика радостни възгласи от целия спортен свят и от много други.

ОЩЕ: Депресия и алкохолизъм: Шампионът, който попадна в спиралата на саморазрушението

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес