Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици любители се събраха в Черни Вит за „Празника на домашните сирена“

23 септември 2024, 10:21 часа • 462 прочитания

На 21 септември в село Черни Вит се проведе ежегодния „Празник на домашните сирена“, който за поредна година привлече стотици любители на традиционната българска кухня. Уникалното събитие събра производители и ценители от цялата страна, за да споделят любовта си към автентичните сирена, някои от които вече не са на пазара.

Празникът бе открит от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която поздрави присъстващите и отбеляза, че това е събитие, което не само съхранява традициите на региона, но и поставя на преден план уникалния български вкус и майсторство.

Днес отдаваме значимото на продукт, който е част от нашата национална идентичност – домашното сирене. Всяко парче сирене, представено тук, носи в себе си духа на труда, отдадеността и любовта на поколения майстори. Този фестивал е не просто изложение на традиционни храни, а връзка между миналото и настоящето, която ни показва колко важни са нашите корени и обичаи, каза още д-р Бояджиева.

Тя благодари на г-н Цветан Димитров, както и на всички останали, които влагат труда и усилията си за провеждането на празника.

Своето приветствие отправи и кметът на село Черни Вит - Цветослава Христова, след което г-н Димитров разказа малко повече за събитието и представи интересни детайли около неговата програма.

По време на празника бяха изложени различни видове сирена, вино, ракия, мед и всичко, което има отношение към сиренето. Тази година посетителите имаха възможност да опитат сирене в делва с различни подправки, в кратуна, сирене с шафран и сирене, което е зряло седем години. Бяха направени демонстрации на приготвяне на прясно сирене от биволско мляко, както и демонстрации и дегустации на синдирмьо и свежо сирене.

Шеф Росен Чакъров представи своята книга - "Живодар – кулинарни истории на две колела“, а Рори Милър книгата „На око“. Марин Лесев запозна присъстващите с най-старите сиренарски книги и припомни едни от най-значимите личности в развитието на сиренарството.

И тази година се предложиха интересни решения за използване на вълна. Бяха изложени картини от вълна и бе показано как да се използва тя в земеделието и строителството.

Празникът предложи още майсторски класове за съчетаване на вино и сирене, както и за съчетаване на крафт бира, сирене и колбаси. Бе организирана и изложба на картини на ученици от училището в с. Черни Вит.

Организатори на събитието са: Община Тетевен и Кметство Черни Вит, с подкрепата на Цветан Димитров, описващ традиционните български сирена.

Още: В Черни Вит ще се проведе четвъртото издание на „Празника на домашните сирена“

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес