Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов предмет ще изучават децата в Кюстендил - "Аз обичам моя роден град"

03 септември 2024, 18:40 часа • 736 прочитания

Децата на Кюстендил ще изучават нов предмет в основните училища – ”Аз обичам моя роден град“, информира кметът инж. Огнян Атанасов.

Заниманията ще са в часовете на класния ръководител и ще са за учениците от I до IV клас.

”Идеята е децата да бъдат запознати с историята, забележителностите и видните личности, родени в нашия прекрасен град и така да ги възпитаваме в любов към Кюстендил от първия училищен звънец и първия учебен час“, коментира инж. Атанасов и благодари за подкрепата на директорите на всички училища на територията на община Кюстендил.

Традиционният урок ще бъде ситуиран така, че да поставя учениците в активна позиция извън познатата класна стая. Учебните занимания ще се провеждат в залите на Регионален исторически музей Кюстендил, ХГ „Владимир Димитров- Майстора“, или на открито съобразно тематиката на+ урока. Например урокът за дядо Ильо войвода ще се провежда в неговата къща – музей, за Димитър Пешев в къща- музей „Димитър Пешев“, за богатството на минералната вода на Римските терми и т.н.

Кметът уточни, че темата на уроците ще е месечна и съобразена със събития случили се в съответния месец или ако няма такива ще е обща, например каква е историята на името на град Кюстендил. Ще бъдат поставяни и социално значими за Кюстендил тема- например свързана с екологията, демографията.

Така няма да запознаваме децата само със значими личности и факти от историческото наследство на общността, в която живеят, но и със съвременните локални проблеми, посочи кметът.

”Очакваме освен възпитаването на любов към родния град да постигнем и друг не по- малко важен ефект- децата да започнат от малки да усещат уникалността и проблемите на родното си място. По този начин те ще могат по-ефективно да бъдат полезни за родния си край. И нещо много важно- където и да ходят по света ще носят любовта към Кюстендил в сърцата си!“, каза още инж. Атанасов.

Кметът на Община Кюстендил анонсира и поетапното въвеждане на униформи за всички ученици от I до IV клас, обучаващи се в училищата на територията на община Кюстендил.

Опирайки се на добрия пример от НУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ ученически униформи ще бъдат въведени през тази учебна година в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и в ОУ „Професор Марин Дринов“. В Спортно училище „Васил Левски“ са изработени отличителни значки, които децата ще носят от тази учебна година.

„В момента, в който бъдат въведени униформи, ще намалее и разделението между учениците, а това е изключително важно. Всяко едно дете, още от ранна възраст, обича да се показва, да се хвали с това което има, но без да си дава сметка, че така може да засегне някое друго дете. Когато бъдат въведени еднакви униформи, всички ще имат една и съща визия. Тогава един човек става част от общност. Човек цял живот се стреми към това да бъде част от общност, да се развива, да другарува, да има една по-широка представа за света. Това ще даде само ползи за децата“, коментира инж. Огнян Атанасов.

Кметът посочи, че цената за един комплект ученическа униформа е между 80 и 100 лева. В случай, че се поръчат по два комплекта цената ще бъде около 160 – 200 лева. Инж. Атанасов припомни, че всеки един ученик l – IV клас получава ежегодно финансова помощ от страна на държавата, която е в размер на 300 лева.

Директорите Евелина Димитрова, Мариана Панчева, Румяна Здравкова, Невина Къралиева и зам. – директорът Лилия Равелова посочиха и други предимства, които носят униформите за децата.

Приобщават учениците към съответната училищна общност, повишава се безопасността на децата, защото не могат да влизат външни хора в училище, намалява тормозът над съученици на база външен вид.

И не на последно място униформите учат учениците, че стойността не е в материалното, в облеклото, а в това, което детето носи в себе си и излъчва.

Още: Кметът на Кюстендил връчи плакет на столетника Васил Атанасов

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес