Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Системата за купуване на гласове сякаш става по-стройна

16 септември 2014, 10:35 часа • 20317 прочитания

Въпреки обширните репортажи за купуване на гласове на последните избори, няма реакция от институциите. Това отчете изпълнителният директор на асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов в ефира на БНР. Според него е много важно да се каже, че не става дума за единични случаи.

Виждате, че системата за купуване на гласове сякаш става все по-стройна и стройна, това са предварително подготвени схеми. Струва ми се, тук силна трябва да бъде ролята на превенцията, защото актьорите са познати, коментира Славов. Според него новото явление купуване на преференция, в родната действителност получава изкривяване.

Новата мода на купуване на преференции показва, че това ще е действие на местно ниво и ще се засилят връзките местен нелегален и сив бизнес и местни политици и оттам влиянието им в следващия парламент. "Не мога да разбера защо на втори поредни избори ЦИК дописва Избирателния кодекс", попита Славов.

Усещането за безнаказаност става още по-страшно. Когато се посочи нещо очевидно и то не може да бъде придвижвано напред до осъдителна присъда, това действа още по-деморализиращо. Но съм сигурен, че има изход и професионалистите, които работят в тази сфера, могат да го дадат, добави директорът на "Прозрачност без граници". Според него да продадеш гласа си означава да бъдеш купен и продаден.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес