Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Твърдите ядра и периферният вот - какви цели имат партиите за изборите? Анализ на Геновева Петрова (ВИДЕО)

09 октомври 2024, 16:56 часа • 1795 прочитания

Предизборна кампания в смисъла, в който сме свикнали, не наблюдаваме да има - поне в първите две седмици от нейното стартиране.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" социологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова. По думите ѝ стратегията на политическите сили в предстоящите седми предсрочни избори е по-различна. "Водещите политически партии, благодарение на които сме отново на избори, се опитват да организират в общи линии най-твърдите си привърженици, които почти е сигурно, че ще излязат да гласуват за тях, без да полагат усилия да привлекат това огромно мнозинство от негласуващи", каза Петрова.

"Връщането на доверието на тези отказали се да гласуват избиратели изисква много усилена и последователна работа по убеждаването им, че този път "имаме намерение да подходим отговорно с ангажимента, който ни вменявате, с вашия глас", поясни в анализа си социологът.

Според Петрова извинението на Ахмед Доган от събота, че ДПС има роля в утвърждаването на модела "Пеевски", в момента не отеква в редиците на онези, които подкрепят почетния председател на партията. "За голяма част от избирателите в страната не мисля, че това е и достатъчно, за да простят на ДПС като формация, а и на г-н Доган персонално тази отговорност", уточни още Геновева Петрова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес