Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Трябва да минем през родилните мъки": Мария Лалева с анализ защо не гласува българинът (ВИДЕО)

14 юни 2024, 14:00 часа
Реклама

"Трябва да минем през родилните мъки". Такова послание отправи обичаната писателка и поетеса Мария Лалева в предаването "Студио Actualno", коментирайки исторически ниската избирателна активност на вота 2 в 1 в неделя.

Реклама

Според Лалева не става дума нито за апатия, нито за наказателен вот. "Хората, които не отидоха да гласуват, много добре знаят защо. Те са точно толкова мотивирани да не гласуват, колкото тези, които отидоха да гласуват. Мотивът да не отидеш до урните е, че не разпознаваш и не припознаваш политиците като хора, които са отишли да се борят за идеи, за България, за бъдещето и промяната", убедена е Лалева. По думите ѝ тези хора въобще не се разпознават в политиците.

"Негласуващите живеят с мисълта, че някой си е направил една хубава пиеса и е разпределил ролите: "Ти ще играеш лош, ти ще играеш добър, ти ще играеш опозиция". Хората живеят с убеждението, че политиката в България не представлява нищо повече от разпределение на една баница", анализира писателката. "Ние всички сме в една лодка и не виждаме много удобно промените, които настъпват, и това, че някакси времето се сви: черното става все по-черно, светлото, където го има - лъсва. Изобщо - пренарежда се матрицата, аз дълбоко вярвам в това. Пред нас задачата е да сменим ракурса и погледа към себе си и света, както и всичко това, което изграждаме заедно. Трябва да върнем смисъла и съдържанието", смята Лалева.

"Ако направиха нещо политици и медии през последните години с цялата тази хибридна война, опорни точки и преекспониране, то е, че обезличиха красивите думи, които приемахме преди, защото думите са енергия", каза още Мария Лалева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес