Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Тактическа сглобка" за сваляне на Назарян и Главчев крие опасност: Анализ на Диана Дамянова (ВИДЕО)

05 август 2024, 19:30 часа • 12036 прочитания

"Тактическа сглобка" за сваляне на председателя на парламента Рая Назарян и оттам - на служебния премиер Димитър Главчев, може да се окаже пагубна за ПП-ДБ, ако включва "Възраждане". Такава прогноза направи в Студио Actualno пиар експертът Диана Дамянова.

Още: Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер: "ГЕРБ отива на избори при равен старт с другите"

Тактическа коалиция по модела на Христо Иванов

Тя говори след връщането на третия мандат неизпълнен от страна на "Има такъв народ" и началото на нов предизборен цикъл, в който президентът Румен Радев трябва да посочи пореден служебен премиер от краткия списък, съгласно последните промени в Конституцията. "В мен нараства безпокойството, че в следващите 12 дни ще се върви по пътя, начертан от Христо Иванов, за създаване на тактическа коалиция между всички без ГЕРБ и Пеевски, с цел да може да бъде разширен списъкът, от който Радев да си избира премиер - тоест да бъде свалена Рая Назарян и вместо нея да бъде издигнат друг. И честно казано, ако този друг е човек на ПП-ДБ, ще ръкопляскам. Това, че той ще бъде подкрепен от БСП, ИТН и неформално - от Радев, ще се приеме като истински успех на демократичните сили. Обаче ако тези демократични сили гласуват за човек на „Възраждане“ или на БСП (за председател на парламента), ги предупреждавам, че изборите от юни ще им се видят розово облаче. Защото демократичната общност няма да прости тактическа сглобка с „Възраждане“", смята тя. Според нея подобна неформална коалиция ще цели свалянето на Главчев и съответно - "омаломощаване на Делян Пеевски".

Още: Социолог не изключва на "тайна среща" да е договорено свалянето на Рая Назарян

Според нея, както избирателите са наказали участниците в т.нар. "сглобка", но не заради самата сглобка, а заради измамата, че коалиция всъщност нямало, така ще наказват и на нов вот - този път заради "тактическата сглобка": "Свалянето на председателя на парламента е нулев проблем. Това вече става системно. Проблемът е, че след него идва избор по същество на министър-председател. Слобката, която ще го избере, ще има и вътрешни договорки – т.е. неформална коалиция. Няма да ни кажат нищо и когато ги разкрием, ще ги накажем пак на избори".

Още: Атанас Славов: ПП-ДБ работи за махането на Димитър Главчев като премиер

За консервативната идеология, свързана с икономическата теория на дясното, и колко процента би взела една такава партия на избори - гледайте във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес