Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще разчупим ли консенсуса САЩ-Русия за влияние 50:50 в България? Говори д-р Искрен Иванов (ВИДЕО)

28 август 2023, 19:29 часа • 16934 прочитания

България не трябва да се притеснява от руска военна заплаха, защото е под ядрения чадър на НАТО. Но страната ни трябва да разчупи т.нар. малтийски консенсус - устната договорка между Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов, с която САЩ и Русия си поделят влиянието у нас в съотношение 50:50.

Това каза в Студио Actualno гл. ас. д-р Искрен Иванов от Катедра "Политология" в СУ "Климент Охридски", чиято научна област обхваща международна сигурност и управление на конфликти.

Какви са детайлите от малтийската договорка?

България е важна за Москва, защото остава единствен възможен път за руския газ към Европа. Именно това е залегнало в консенсуса от Малта от 1989 г., в който София и Букурещ са комплект - в Румъния действа същото съотношение 50:50 между САЩ и Русия, каза д-р Иванов.

"Военно, политически, стратегически ние бяхме обвързани със Запада, но енергийно и културно продължихме да развиваме своите отношения с Руската федерация. България и Румъния бяха в комплект за влизане в ЕС и НАТО, а Европа беше "окей" с това тук да има руско влияние – да тече газ през България и Румъния", посочи той.

Снимка: Actualno.com

Румъния пречупи руското влияние, а ние?

След като обаче Русия влезе в Крим през 2014 г., Румъния бързо се ориентира и изтласка тези 50% руско влияние. В момента тя прави флотилия от изтребители F-16 и от F-35. "В България много дълго време този консенсус остана и през 2022 г. просто войната в Украйна ни хвана неподготвени. Нямахме воля да разчупим този консенсус. Затова в България има такава политическа криза и обществото е разделено", обясни експертът по геополитика.

Според него служебните правителства, назначени от Румен Радев, са имали за цел да запазят тази договорка от 50:50. Редовното правителство сега обаче започва да я пречупва и примерите са "Росенец" и Паметникът на Съветската армия (МОЧА).

Ще продължи ли Русия да иска своите 50% влияние и как ще го стори - научете във видеото:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес