Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сега ли е времето да купим имот: Отговаря брокерът Росен Станков (ВИДЕО)

15 юли 2024, 15:00 часа • 4121 прочитания

16% ръст в цените на жилищата отчетоха от Националния статистически институт в края на миналия месец. Защо продължават да скачат цените на имотния пазар и за какво трябва да внимават купувачите, когато търсят жилище? 

В предаването "Студио Actualno" гостува брокерът Росен Станков, който сподели, че ръстът на цените на имотния пазар се дължи основно на покачването на цените в производството, цените на труда и цените на материалите. 

"Динамиката на пазара остава доста добра. Търсенето продължава да надвишава предлагането. Например, клиенти, които търсят да закупят имот, срещат трудности да намерят това, което си представят и отговаря на техните нужди. Пазарът има липса на завършени имоти от висок клас, но от другата страна, на пазара има добър клас купувачи, които са готови да платят цената, но това, което се предлага, не е достатъчно да задоволи търсенето", разказа Станков. 

От третото тримесечие на 2023 г. насам ръстът в цените на новите жилища в национален мащаб устойчиво започва да изпреварва този на старите - нещо, което дотогава е отчитано само през отделни тримесечия. През януари - март ценовият ръст на новото строителство в национален мащаб достига невижданите 19.3%. При старото строителство също има ръст - 14.1%, но погледнато назад в три поредни тримесечия - между март и декември 2022 г., НСИ е регистрирало и по-високи нива в този сегмент, достигащи до 17.4%, пишат от Капитал.

Подходящ ли е моментът да закупим имот и за какво трябва да внимаваме - вижте в интервюто. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес