Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев пак стана борец със задкулисието и заличи ефекта от свои действия: Анализ на Емилия Милчева (ВИДЕО)

19 август 2024, 19:30 часа • 12429 прочитания

Румен Радев направи услуга "първо на себе си". Така журналистът Емилия Милчева анализира действията на президента, който на 19 август отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство, предложено му от Горица Грънчарова-Кожарева. Причината за този ход - присъствието на Калин Стоянов в състава на кабинета.

Милчева припомни в Студио Actualno, че само преди няколко дни Радев подписа указ, с който публикува за обнародване промените в Закона за училищното и предучилищното образование (спорния закон срещу ЛГБТИ пропагандата - бел. ред.), "с което настрои срещу себе си една значителна част от либералната общност". "Сега виждаме, че г-н Радев отново е на върха, защото политическото представителство на тази общност – ПП-ДБ – акламира г-н Радев за неговите действия, за това, че той е постъпил отговорно, когато е спрял да бъде назначен за министър на вътрешните работи г-н Калин Стоянов", посочи тя.

Още: Нов обрат: Димитър Главчев готов да е пак премиер след провала на кабинета "Грънчарова"

Снимка: Actualno.com

Политическите ефекти за Радев

"Политическите ефекти са няколко – той отново се позиционира като представител на онази общност, която се бори със задкулисието. Припомням, че преди години под юмрука на г-н Радев се събраха различни политически сили и хора. Тогава на площада бяха и „Възраждане“, макар и позиционирани малко по-далеч от ПП-ДБ. Вторият (ефект) е, че г-н Радев бързо заличава ефекта от свои доскорошни действия. Например, когато г-н Главчев представи своя служебен кабинет, в него отново беше Калин Стоянов, но г-н Радев не възрази срещу присъствието му. Това беше само преди няколко месеца", припомни Емилия Милчева.

Още: "Може да се говори за импийчмънт": Благовест Пунев обяви действията на Румен Радев за противоконституционни (ВИДЕО)

Според нея президентът е прав, че има политическо напрежение заради номинацията на Калин Стоянов, но попита: "Това напрежение как се вписва в Конституцията?". Тя зададе още един ключов въпрос: "Има или няма право Радев, по Конституция, да оспори този кабинет?". "Ако теглим чертата, позитивите за нас, като граждани, са никакви", смята тя.

Гледайте още в интервюто: възможно ли е мнозинство "анти-Пеевски"; редно ли е в последния момент да се избират личности за т.нар. "домова книга" с потенциални служебни премиери и къде бяха досега депутатите; Калин Стоянов ли е наистина големият проблем?

Водещ: Мирослав Димитров

Още: "Гората изгоря" и "Калин Стоянов да е пожизнен министър": Реакциите след провала на Горица Грънчарова (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес