Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасно ли е слънцето за кожата: Д-р Емил Стоименов разбива стереотипи (ВИДЕО)

11 юли 2024, 16:40 часа • 2472 прочитания

Най-честите проблеми на пациентите през лятото не са типичните дерматологични обриви. Напоследък най-често пациентите идват с ухапвания от насекоми. Все по-чест се сблъскваме с кърлежи и бих искал да призова хората да не ги дърпат сами, да им слагат разни олиа, а да посетят дерматолог или лекар, който да може да извади кърлежа.

Това сподели специализантът по дерматология д-р Емил Стоименов в предаването "Студио Actualno"

Снимка: IStock

"Голяма част от кърлежите у нас са носители на лаймска болест. Това е сравнително сериозно заболяване и не трябва да бъде подценявано. Препоръчително е след ухапване от кърлеж да се направи една антибиотична профилактика, особено ако кърлежът е стоял повече от 24 часа", допълни още Стоименов. 

В разгара на лятото обаче, освен проблеми с ухапвания от насекоми, наблюдаваме и редица други кожни проблеми, предизвикани от слънцето и сухия въздух. Според д-р Стоименов, въпреки че трябва да използваме слънцезащита и да се пазим от слънцето, не бива да страним изцяло от слънчевите лъчи. 

"Слънцето е наш приятел, защото благодарение на слънчевите лъчи се метаболизират едни процеси в нашата кожа, които водят до производството на Витамин Д. А ние без Витамин Д не можем да поемем калций и можем да започнем да страдаме от чупливост на костите", каза д-р Стоименов. 

А какви защити трябва да използваме и как да се грижим за кожата си през лятото - вижте в интервюто.

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес