Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма стандарт за качество": Какво се случи с образованието в България?

12 юли 2024, 19:30 часа • 5061 прочитания

Действията на Министерството на образованието не са достатъчно ефективни за постигане на качествено училищно образование у нас. Това е изводът от одита на Сметната палата "Осигуряване на качеството на училищното образование" за периода от 01.01.2019 до 30.06.2023г. 

Образователните резултати по български и математика се влошават на всеки следващ образователен етап, а промени в съдържанието на образователната система искат родители, учители, директори и ученици. 

По темата в "Студио Actualno" гостува образователният експерт Люба Йорданова от фондация "Заедно в час". Тя обясни, че докладът на Сметната палата доказва липсата на качествено образование у нас, което не успява да подготви учениците за живот в 21. век. 

"В доклада има много анализирани процеси в системата на училищното образование. Одиторите наблягат на това, че в системата няма стандарт за качество, тоест ние не знаем кога едно училище добива напредък или кога едно училище има нужда от допълнителна подкрепа, така че да работи по-добре с учениците", каза Йорданова. 

Според доклада няма регламент за разработване, утвърждаване, преглед и оценка на приложимостта на учебните програми. Министерството на образованието и науката не осъществява наблюдение и анализ на процеса на разработване на учебните програми, утвърждавани от директорите на училищата. 

Въпреки постигнатата национална цел за намаляване на дела на неграмотните лица до под 1,5 на сто за отделните възрастови групи, в 36 на сто от областите в страната делът на неграмотните на възраст 20-29 години е сравнително по-висок. На фона на това, резултатите от националните външни оценявания се влошават, нивата на дигитални умения в България са по-ниски от средните за ЕС, а близо 60 на сто от родителите плащат за частни уроци. 

Снимка: IStock

"Държавата има един основен ангажимент и той е всяко едно училище да предостави качествено, базисно образование на всяко едно дете. Без значение дали ходи на частни уроци или не. Тоест трябва да се направи така, че да има едно качествено образование във всяко едно училище, без значение къде е записано детето", заяви Йорданова. 

В хода на Четвъртата индустриална революция обаче, експертите твърдят, че изкуственият интелект би могъл да бъде от полза за образователната система. 

Според Люба Йорданова изкуственият интелект е много добра възможност, която няма да замести учителите, но учителите, които използват новите технологии, ще заместят тези, които не могат. 

"Учениците в днешно време живеят в тази реалност, те се раждат с технологии, много лесно разбират ползите от тях и училището трябва да отговори адекватно на тази нова реалност, в която живеят учениците", допълни специалистът. 

Какви са другите проблеми в образователната система и предприема ли мерки Министерството на образованието - вижте в интервюто. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес