Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонците да влязат в ЕС чрез българско и албанско гражданство? Говори Виктор Стоянов (ВИДЕО)

01 юли 2024, 15:30 часа

Новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски предложи вписване на българите в Конституцията, но с клауза, че промяната ще влезе в сила в деня на осъществяване на членството на РСМ в ЕС. В позиция ли е Скопие да поставя условия?

Реклама

"Те не са в позиция да поставят условия, тъй като са преговаряща страна, това са правилата на ЕС", каза в Студио Actualno Виктор Стоянов - председател на Фондация „Македония“. "Европейските лидери и посланикът на САЩ в Скопие казаха, че преговорната рамка не може да се променя. Международните договори на Скопие трябва да се спазват, защото алтернативата е само на няколкостотин километра на изток от нас, където международните договори не се спазват, където думата не се спазва", визира той войната на Владимир Путин в Украйна.

Още: Скопие: Не нарушаваме Преспанското споразумение, ЕС да оцени реформите

Разликата между българите в Албания и тези в Северна Македония

На въпрос повече ли са българите в Албания, или са по-смели македонците, които казват: "Аз съм българин", Стоянов отвърна: "И двете". Така той коментира последното преброяване в страната: В РСМ бесни: При преброяването в Албания имало повече българи, отколкото македонци.

"Има много хора, които преди десет години са се преброили за македонци, а сега - за българи. Има хора, които преди 10 години не са имали избори да се броят за българи, тогава не беше признато българско малцинство. В Албания българската общност е интегрирана, добре приета, хората са реализирани, включително на държавни позиции, като съветници на министри, а не блокирани от Конституцията. В Албания българите живят щастливо и добре, в Северна Македония са дискриминирани, включително от държавата, и властта отказва да им даде права дори на хартия", коментира председателят на Фондация "Македония", който има забрана да влиза в РСМ.

Още: Президентът: Най-големият страх на политиците в Скопие е да признаят думите "българин" и "българско"

Македонците ще влязат в ЕС през албанско и българско гражданство?

"В Северна Македония идват местни избори. Те ще бъдат след около 10 месеца. Няма да има промени в Конституцията поне дотогава – до и след местните избори", каза Стоянов. И цитира думите на Али Ахмети, водача на албанската партия Демократичен съюз за интеграция в РСМ: "Ако Мицкоски не промени Конституцията, за да започне преговори за ЕС, гражданите на РСМ ще станат граждани на ЕС през българско и албанско гражданство". Жизненоважно е Република България да улесни процедурата за предоставяне на българско гражданство, да се предприемат мерки за осветляване на тези, които са български граждани, да има тържествена клетва, която да е заснета пред българското знаме. В момента не е добър начинът, по който законодателят е предвидил да се предоставя българско гражданство. За българите по произход в Северна Македония трябва да се погрижим ние – имаме около 1 милион души, според преброяването от 2021 г.

Още: Министър на Мицкоски - с български паспорт

Как не трябва да влизаме в "играта" на Мицкоски и какви финансови мерки можем да предприемем в помощ на македонските българи - гледайте в интервюто.

Водещ: Мирослав Димитров

Още: "Не е хубаво да се скараш с двете си сестри": Борисов предупреди Мицкоски за България и Гърция (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес