Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любомир Попйорданов: Тази година предизвикателствата са планинските маратони

17 ноември 2015, 13:19 часа • 26533 прочитания

Краят на годината наближава, но идват нови предизвикателства. Между 1-ви и 3-ти декември предстои да видим какви са те - в "Дните на предизвикателствата". За събитието, за това що е то предизвикателство и за някои алтернативни спортове разговаряме с Любомир Попйорданов, човекът, заради когото ги има и Дните.

Г-н Попйорданов, вие сте известен като организатора на „Дни на предизвикателствата“. Какви са предизвикателствата, на които ще наблегнете през тази година? 

„Дни на предизвикателствата“ стартират през 2005 година като продължение на честването на Роже Фризон Рош - най-великият европейски романист поставил пътешествията в планините, пустините и професията на планинския водач в центъра на повествованието. 11-тото издание е вярно на амбицията да се представят нови течения в приключенията и активностите сред природата. През 2015 г. за нас това е планинското бягане и мега планинските маратони, които заедно с планинското колело определено са най-прогресиращите outdoor дисциплини в света.

Стигат ли средствата за „Дни на предизвикателствата? Успявате ли и ще успявате ли да издържите с финансите

Дните са за нас една кауза. В отсъствието на политика За природата, За създаване на планинарска култура, въпреки средствата, които държавата продължава чрез бюджета да налива в УС на БТС, ние като алпинисти и планинари решихме да създадем форум – среща на приятелството и споделянето на постижения и пътя към тези постижения сред нас, българите, като каним и големи имена от световната сцена, за да разберем и те как го правят. Факт е, че въпреки скромните средства в България са налице постижения и една разрастваща се група от хора, които ги влекат далечните холизонти, големите постижения, непреминаваните пътища и маршрути. Изключително зареждащ фестивал, в който алхимията и еуфорията са всяка вечер. Ако това можеше да преобрази България...

Кои ще са по-известните лица на инициативата през тази година? 

Един наистина велик британски катерач – Бен Муун, който навремето беше в авангарда на световното катерене и един голям френски планински бегач Жулиен Шорие, заедно с родните звезди, с наистина световни постижения – Боян Петров-Съни, Кирил Николов-Дизела и цяла плеяда млади дихатели и мечтатели, които обещават да ни държат будни за техните постижения и през следвращите десетилетия и може би да събудят вярата на българите че могат.

Кое е най-интересното, с което ще предизвикате българите през тази година? 

Дните тази година отиват по-далеч от среща на активни хора, любители на екстремното и лидери, които със своите постижения и послания са способни да поведат и други по пътя на откривателството и постиженията. Имаме и дневна програма, изложители, даваме микрофона и сцената на много каузи и идеи, важни за България, програмата всеки ден се оцветява с нови лица. На 3 декември ние сме домакини и на българската Конференция за климата. Да, Дните определено остават близо до дневния ред на човечеството и проблемите пред нашата планета.

Вие сте известен и като председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ, www.baatbg.org). Що е то алтернативен туризъм? 

Предпочитам да говоря за отговорен туризъм. Алтернативният туризъм е едно събирателно понятие за различния бленд в туристическото предлагане, с уважение към природното и културно наследство, към живите традиции, със споделени с местните хора ползи от туризма, туризъм на малките групи и индивидуално пътуващите, които истински се интересуват, които не пътуват за да консумират услуги, а за да се срещнат с другия, да разберат повече за живота в една страна, за да съпреживеят дни и емоции с местните хора. Туризъм на късите вериги, вкусен, автентичен, различен, отговорен, справедлив за всички участници в него. Вярваме, че това е единствения перспективен път пред българския туризъм, но за съжаление не срещаме подкрепа в българската администрация...

А кое е най-значимото предизвикателство, с което Вие сте се справил – и спортно, и в живота? 

Аз съм човек от планината и изкуството, неволно попаднал в бизнеса, в зората на предприемачеството – 1990 година. Имам прекрасно семейство и както казвате много изкачени върхове. Като най-голямо свое постижение определям корпоративната култура на "Одисея-ин" - безкомпромисното търсене на качество, гражданските позиции на нашия екип и многобройните граждански сдружения и инициативи, на които дадохме път, стотиците млади българи, които се изградиха като граждани и експерти в своята област покрай нас. Определено имаме заслуги, за да бъде България видима на картата на света като дестинация за приключенски туризъм, за да има в България планински водачи и къщите за гости да бъдат разрешени от закона.

За финал – кой е любимият Ви спорт извън алтернативния туризъм и защо? 

Алпинизмът и катеренето. Считам, че те развиват лидерски качества, чувство за отговорност, развиват собствената ни способност да се чувстваме свободни, подхранват една вродена ни кармична връзка с планината и природата.

Интервю на Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес