Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел не може да победи Иран, “Хизбула“ и “Хамас“: Говори журналистът Калоян Константинов (ВИДЕО)

07 октомври 2024, 19:30 часа • 1812 прочитания

Израел не може да победи Иран, “Хизбула“ и “Хамас“. Това каза в “Студио Aсtualno“ журналистът Калоян Константинов, главен редактор на сайта “КлинКлин“. Той е изучавал Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски колеж и Оксфорд, и е досторант в Института по балканистика към БАН:

Още: "Нетаняху е израелският Бойко Борисов на стероиди" (ВИДЕО)

“Ако се стигне до размяна на ракети, Иран, не че има добра технология, но има повече. Подобно на руснаците в Украйна, ако направим пак този паралел. Ако те засипят Израел, която е 9 милиона и нещо население, а Иран е 80 - 90 милиона население и огромна по територия... Те могат чисто като количество да засипят Израел с ракети, от които техният “Железен купол“ не може да ги защити. И това ще срине първо икономиката на Израел. След това те също така имат и ограничен брой ракети и запаси. Да, голям, но все пак доста по малък от този, който иранците имат.

Дълга и жертвена война

Още: Израел иска да въвлече САЩ във война: Говори арабистът Виктор Лилов (ВИДЕО)

И просто това, което ще се случи е една много дълга и жертвена война, много скъпо струваща, със сигурност с участието на САЩ“.

Няма значение кой ще победи в президентската надпревара в САЩ – демократите или републиканците, така или иначе опасността от намеса е еднакво голяма, смята Калоян Константинов. Разликата е, че като намеса в Близкия изток републиканците, особено в лицето на Доналд Тръмп, са много по-явни, по-директни, докато демократите са по-заобиколни. Според него задължително САЩ ще се намесят в една война, въпросът е по какъв начин и със сигурност няма да им е толкова лесно, колкото войната срещу Ирак.

Ще победи ли Израел

В отговор на въпрос може ли Израел да победи “Хамас“ и “Хизбула“ журналистът каза:

Още: Израел, Иран или случайностите стоят зад смъртта на Раиси: Говори Калоян Константинов (ВИДЕО)

“Краткият отговор е “не“. Израел може да изпълни целта си за определен период от време, докато “Хамас“ се преструктурира и изгради отново своя потенциал. Още по-малко може да ликвидира “Хизбула“, защото “Хизбула“ има къде да се отдръпне, в северните части на Ливан. Защото освен пълномащабна война и окупация на Ливан, тогава вече ще се намеси и ливанската армия при подобен сценарий, няма как да се изчисти. По-големият въпрос всъщност е дали Израел ще е в мирни отношения със своите съседи. Според мен не е възможно този конфликт да приключи.“

Огромна мигрантска вълна е голямата заплаха за България, макар че са предпочитани други западноевропейски страни, каза още Калоян Константинов.

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес